Bombaš samoubica se razneo u školi u Kabulu, najmanje 19 učenica ubijeno

Talibanske vlasti izvestile su u petak da je najmanje 19 učenica ubijeno, a 27 povređeno u samoubilačkom napadu na obrazovni centar u Kabulu.

30.09.2022. 12:04
  • Podeli:
kabul-eksplozija-anadolija.jpg

Eksplozija je odjeknula kada se škola Kaaj u 13. okrugu Kabula pripremala za prijemne ispite, napisao je na tvom Tviter profilu portparol kabulske policije Abdul Nafi Takor. Za broj mrtvih kaže da je preliminaran.

Očevici kažu da je broj poginulih veći od 60, a da su većina žrtava devojčice.

"Naši timovi su otišli na mesto eksplozije kako bi saznali više detalja", rekao je medijima zvaničnik kog su imenovali talibani.

Avganistanska novinska kuća TOLO News objavila je da se napad dogodio oko 7:30 ujutro po lokalnom vremenu. Na snimci se vide kola hitne pomoći koja su žrtve odvozila u bolnice.

video snimak je navodno snimljen u školi, koja je podeljena na društvenim mrežama, prikazuje prekrivena krvava tela i izbezumljene ljude na mestu događaja.

Objekat se nalazi u četvrti Dashti Barchi u Kabulu, gde žive pripadnici šiitske manjine Hazara, javlja AFP. Godinama su proganjani i na meti, uključujući i bombaške napade.

Iako niti jedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za najnoviji bombaški napad, teroristička organizacija Islamska država (IS, bivši ISIS), Daesh, do sada je izvela više sličnih napada.

Talibani i IS su neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima. Njihove borbe glavni su uzrok nasilja u Avganistanu otkako su talibani prošle godine ponovno preuzeli kontrolu nad zemljom, nakon decenijama dugog gerilskog rata protiv vlade u Kabulu koju podupiru SAD.

I prošlog petka je u Kabulu odjeknula eksplozija, kada je kod jedne džamije poginula 41 osoba.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()