Borelj smatra da bi savez Rusije i Kine mogao podeliti svet

Ističe da su multilateralizam zamenili transakcijski odnosi

29.06.2024. 14:37
  • Podeli:
Tan2024-03-2114021860_6 žozep borelj AP PhotoOmar Havana-6616776969ab5.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Zapad danas ima veliku odgovornost da spreči podelu na Zapad i Istok, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dodajući da bi savez Rusije i Kine mogao podeliti svet.

Borelj je na međunarodnoj konferenciji “Dubrovnik forum 2024” rekao da danas postoji kriza multilateralizma, pa se niz država okreće multipolarnosti jer im je to korisnije, prenela je Hina.

On je dodao da su multilateralizam zamenili transakcijski odnosi.

“Više je igrača, manje pravila. Takođe, ima mnogo više nemira, naglasio je Borelj.

On je istovremeno pojasnio dva glavna razloga ogorčenosti Globalnog juga prema razvijenom Zapadu. 

Borelj je naveo da je prvi razlog vakcinacija tokom  pandemije kovida, kada su zemlje Zapada prve dobile vakcinu, a drugi problem je činjenica da će slabije razvijene zemlje puno više stradati zbog klimatskih promena kojima doprinose industrijski najrazvijenije zemlje sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()