'Bože čuvaj kralja': Čarls III krunisan u Londonu

Ceremonija je počela prepoznavanjem, činom kojim se kralj predstavio kongregaciji, u kome su ga kardinali prepoznali kao 'nesumnjivog kralja', a u samom činu krunisanja učestvovali su Čarlsov sin Vilijam i unuk Džordž

Autor: Web UNA TV
06.05.2023. 13:32
  • Podeli:

Britanski kralj Čarls III krunisan je na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Čin krunisanja obavio je kentberijski nadbiskup spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda staru 360 godina, dok je kralj sedeo na prestolu iz 14. veka.

Krunisanje je obavljeno predstavljanjem regalija – simbola kraljevske porodice: krune, kugle i žezla, koji predstavljaju različite aspekte službe i odgovornosti monarha, kao i stavljanjem krune na glavu. Nakon tog čina, svi prisutni u Vestminsterskoj opatiji su uzviknuli "Neka Bog čuva kralja".

Pre početka same ceremonije, kraljevska povorka je do Vestminsterske opatije stigla iz Bakingemske palate, a kralj Čarls je palatu napustio u kočiji.

Ceremonija je održana u prisustvu više stotina zvanica, kao i poglavara drugih verskih zajednica, a vodio ju je kentberisjki biskup uz prisustvo biskupa i kardinala iz cele Britanje. U samom činu učestvovali su i Čarlsov sin Vilijam, kao i unuk Džordž.

Ceremonija je počela prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavio svim kardinalima, odnosni kongregaciji, u kome su ga oni prepoznali kao "nesumnjivog kralja". Nakon prepoznavanja kongregacija je odgovarila: "Bože čuvaj kralja Čarlsa".

Nakon toga, počeo je čin davanja zakletve i pomazanja koje je obavljen iza paravana, jer se to smatra najsvetijim delom ceremonije tokom koga kralj mora da bude skriven od pogleda.

U Vestminstersku opatiju su, pre Kralja Čarls III, stigli članovi kraljevske porodice, među kijima i njegov mlađi sin Hari, čija supruga Megan Markl sa decom nije doputovala u London. Stariji sin Vilijam, prvi u liniji nasleđivanja britanskog trona, sa suprugom Kejt je u opatiju ušao kao prethodnica kralja i kraljice Kamile.

Ceremonija krunisanja završena je pozdravom i mahanjem članova kraljevske porodice sa balkona Bakingemske palate, ispred koje su se okupile desetine hiljada ljudi kako bi pozdravile novi kraljevski par.

Današnjem svečanom činu, među brojnim zvanicama, prisustvovali su i britanski premijer Riši Sunak, bivši premijeri Boris Džonson, Toni Bler, i Džon Mejdžor, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()