Britaniju nakon Bregzita napustilo 4.000 evropskih lekara

U ponoć, 31. januara 2020. godine Britanija je napustila EU i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka.

28.11.2022. 11:03
  • Podeli:
operacija sala hirurg bolnica pixabay-1666797812934.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Više od 4.000 evropskih lekara odlučilo je da ne radi sa Nacionalnom zdravstvenom službom Velike Britanije (NHS), što je pogoršalo nedostatak lekara u zemlji nakon Brexita, pokazalo je istraživanje, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema istraživanju koje je objavio "Nuffield Trust", posebno su izraženi problemi oko zapošljavanja i zadržavanja osoblja u pojedinim oblastima, uključujući anesteziologe, pedijatrijske stručnjake, hirurge i psihijatre.

Pre Bregzita u Velikoj Britaniji je u ovim oblastima bio proporcionalno velik broj osoblja iz zemalja Evropske unije i zemalja Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA).

U 2021. godini u Velikoj Britaniji je radilo ukupno 37.035 evropskih lekara, što je za 4.285 manje od predviđenog broja od 41.321 da se nije desio Bregzit.

"Rezultati istraživanja pokazuju da je pad broja lekara iz EU u ovim specijalnostima pogoršala postojeće nedostatke u područjima u kojima NHS nije bio u mogućnosti pronaći dovoljno kvalifikovanog osoblja", navodi se u istraživanju.

Dodaje se da je potrebno daljnje istraživanje o ovom pitanju, ali, kako se navodi, jasno je da je odluka o napuštanju EU-a godine imala važnu ulogu.

Velika Britanija je 1973. godine pridružila Evropskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Evropska unija.

Odluka o Bregzitu donesena je na referendumu održanom 2016., kada je 52 posto birača glasalo za izlazak iz bloka. 

U ponoć, 31. januara 2020. godine je napustila EU i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()