Britanska vlada odustala od protivljenja odluci MKS o nalogu za hapšenje Netanjahua

Kabinet britanskog premijera Kira Starmera danas je to potvrdio

26.07.2024. 15:39
  • Podeli:
benjamin netanijahu Gil Cohen-MagenPool Photo via AP tanjug-664b75f204a04.webp Foto: Gil Cohen-MagenPool Photo via AP Tanjug

Nova vlada Velike Britanije odustala je od protivljenja odluci Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kabinet britanskog premijera Kira Starmera danas je potvrdio da vlada neće uložiti prigovor na nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u tom slučaju, prenosi Gardijan.

"To (protivljenje odluci MKS da izda nalog za hapšenjem Netanjahua) je bio predlog prethodne vlade koji nije podnet pre izbora. Mogu da potvrdim da vlada neće to nastaviti u skladu sa našim dugogodišnjim stavom da je to stvar o kojoj odlučuje (Međunarodni) sud", rekao je zamenik portparola premijera.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan u maju je najavio da podnosi zahtev za izdavanje naloga za hapšenjem Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta za navodne ratne zločine počinjene tokom napada Izraela na Gazu.

Kazao je da se to odnosi i na Jahju Sinvara, komandanta Hamasa u Gazi, i komandanta vojnog krila te grupe Mohameda Deifa.

Bivši britanski premijer Riši Sunak kritikovao je Kanovu odluku u maju, a zatim je mesec dana kasnije njegova vlada obavestila MKS da će se protiviti toj odluci.

Međutim, visoki zvaničnici laburista insistiraju da će poštovati nezavisnost suda.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Lami rekao je u maju da je stav laburista da odluka glavnog tužioca MKS-a da podnese zahtev za naloge za hapšenje "nezavisna stvar suda i tužioca".

Odluka britanske vlade ne znači nužno da će Kanov zahtev sada biti odobren.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()