Broj poginulih u zemljotresu premašio 5.000: Spasilačke ekipe vode trku sa snegom i hladnoćom

U Turskoj je poginulo više skoro 3.500 ljudi, u Siriji najmanje 1.600

07.02.2023. 11:12
  • Podeli:
Zemljotres_Kahramanmaraš_Turska_Foto Reuters-63e1655faecf8.webp Foto: Reuters

Broj poginulih u razornim zemljotresima u Turskoj popeo se na 3.419, dok je povređenih 20.534, saopštio je danas potrpredsednik Turske Fuat Oktaj. Zajedno sa poginulima u Siriji poginulih je više od 5.000.

Vremenski uslovi otežavaju spasavanje

Prema Oktajevim rečima, spasilačke ekipe na terenu suočavaju sa veoma teškim vremenskim uslovima koji otežavaju dovoženje pomoći i spasilačke akcije u ugorženim regionima, prenosi Rojters.

Spasilačke akcije su u ovom trenutku fokusirani na tri najugroženije provincije - Hataja, Kahramanmarasa, Adijamana i grad Malatiju, a na terenu je oko 25.000 pripadnika različitih hitnih sliužbi, koji nastoje da izvuku ljude zatrapane ispod ruševina i pomognu povređenima.

U izveštaju Si-En-En se navodi da je u Turskoj evidentirano oko 11.000 oštećenih objekata.

Teška situacija u Siriji

U Siriji su najmanje 1.602 osobe izgubile život i hiljade su povređene nakon vise uzastopnih potresa u susednoj Turskoj, saopštile su sirijske vlasti.
Državna novinska agencija SANA saopštila je da je u provincijama Alep, Latakija, Hama, Idlib i Tartus koje su pod kontrolom vlade poginulo najmanje 812 ljudi, a da je 1.449 povređenih.

U saopštenju NVO Beli šlemovi se navodi da je u područjima koje kontroliše opozicija poginulo najmanje 790, a povređeno više od 2.200 ljudi, ali da se očekuje da će konačan bilans biti značajno veći, preneo je Rojters.

Zemljotres je i u Siriji razorio čitave stambene blokove, uništene su hiljade zgrada, uključujući i bolnice, a na ulicama su hiljade povređenih bez zaštite i krova nad glavom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()