Broj žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji premašio 17.000: Među poginulima i dečak srpskog porekla

Nastavlja se potraga za preživelima.

09.02.2023. 12:00
  • Podeli:
Tan2023-02-0911371085_8 zemljotres u Turskoj AP PhotoHassan Ammar-63e4d03a3c025.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Broj žrtava razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji premašio je 17.000, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da su još 63.794 osobe povređene u katastrofi i da je uništeno 6.440 objekata. Nastavlja se potraga za preživelima. Poslati su spasioci iz 65 država. 

On je danas tokom posete Gazijantepu, jednoj od provincija pogođenih zemljotresima na jugu zemlje, rekao da će vanredna situacija biti na snazi od danas u deset provincija pogođenih zemljotresom, prenosi CNN.

Prema vlastima, broj poginulih u razornom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju sada je najmanje 17.176.

U Siriji je ukupan broj poginulih najmanje 3.162, uključujući 1.900 u oblastima koje drže pobunjenici na severozapadu, prema grupi civilne odbrane „Beli šlemovi”. 

U delovima zemlje koje kontroliše vlada zabeležena su oko 1.262 smrtna slučaja, javljaju sirijski državni mediji.

Sirijska vlada je prvi put zatražila pomoć od Evropske unije, saopšteno je iz Evropske komisije. Pomoć Turskoj i Siriji najavljena je iz Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije, a EU organizovaće donatorsku konferenciju radi sakupljanja sredstava za postradala područja.

Konvoj UN sa humanitarnom pomoći ušao je u Siriju preko graničnog prelaza sa Turskom Bab al Hava. To je prva isporuka pomoći od kada je tu zemlju pogodio razorni zemljotres, rekao je jedan od zvaničnika sa graničnog prelaza za Rojters.

Dečak srpskog porekla među žrtvama zemljotresa

Među žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj je i osmogodišnji dečak srpskog porekla, rečeno je Tanjugu iz izvora turskih vlasti.

Navodi se da je dečakov otac srpski državljanin, a majka turska državljanka. Dečak je sahranjen u utorak u Iskenderunu.

 

 

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika, koje je MUP uputio u Tursku kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu koji je pogodio tu zemlju, biće angažovani u Odabasi.

Svetska zdravstvena organizacija šalje ekspertske timove i specijalne letove sa medicinskim zalihama u Tursku i Siriju, rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus.

Sirijski mediji izvestili su da je gotovo 300.000 ljudi u toj zemlji prinuđeno da napusti svoje domove zbog zemljotresa.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()