Buča, godinu dana kasnije: Kijev se seća 1.400 mrtvih i do temelja srušenog grada

Ukrajina danas obeležava godinu dana kako su preuzeli Buču od ruskih snaga,

31.03.2023. 14:32
  • Podeli:
buča ukrajina reuters-6426d22c7bd91.webp Foto: Reuters

Prva godišnjica oslobođanja Buče od ruskih snaga obeležava se danas u Ukrajini, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje je da Kijev nikada neće oprostiti odgovornima za, kako navodi, zločine u tom gradu.

Godinu dana kako su Ukrajinci preuzeli Buču

Ukrajinske snage povratile su Buču i Irpin kod Kijeva krajem marta prošle godine, a međunarodni istražitelji sada sakupljaju dokaze u tim i ostalim gradovima u kojima su, kako tvrde ukrajinske vlasti, ruske trupe počinile velike zločine, preneo je Rojters.

Rusija negira te optužbe, a nakon što je Ukrajina preuzela kontrolu nad Bučom, u javnosti su se pojavile fotografije tela na ulicama.

Kijev tvrdi da su ruske snage držale grad 33 dana, i da je za to vreme ubijeno 1.400 ljudi, uključujući 37 dece.

"Više od 175 ljudi je pronađeno u masovnim grobnicama. Svedoci smo 9.000 ruskih ratnih zločina. Danas je 365. dan otkako je Buča opet slobodna", rekao je Zelenski.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da se danas "obeležava godinu dana otkako su ruske snage počinile užasne zločine u Buči i Irpinu".

"Počinioci moraju biti privedeni pravdi, neće biti mira dok se odgovorni ne izvedu pred lice pravde. Savet Evrope će, u saradnji sa Ukrajinom, učiniti sve da se sprovede kompenzacija žrtvama i da odgovorni izađu pred sud", navela je Pejčinović Burić.

U Kijevu Plenković i Golob

U Kijevu danas boravi i hrvatski premijer Andrej Plenković učestvuje danas u Kijevu na sastanku na vrhu pod nazivom "Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini", a povodom godišnjice oslobođenja tog ukrajinskog grada.

Skupu prisustvuju predsednik Ukrajine, moldavska predsednica Maja Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenački premijer Robert Golob.

Slovenački premijer je u Kijevu rekao da Slovenija želi da sudeluje u posleratnoj obnovi Ukrajine, posebno oblasti Harkova.
Grad Harkov i drugi po veličini grad u Sloveniji, Maribor, zbratimljeni su od 2012. godine, a zgrada u kojoj se nalazi slovenački konzulat uništena je u ruskom raketnom napadu već u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je kabinet premijera. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()