Čarls III prvi put u Severnoj Irskoj kao kralj, kovčeg sa kraljicom na putu za London

Kralj Čarls III će danas, u okviru turneje po Velikoj Britaniji, prvi put posetiti Severnu Irsku kao monarh.

13.09.2022. 09:46
  • Podeli:
kralj čarls III profimedia.jpg Foto: Profimedia

Kralj će se sastati sa liderima stranaka u parlamentu gde će primiti poruku saučešća od predsednika skupštine, poznate kao Stormont, prenosi BBC.

Kamila, kraljica supruga, biće sa njim, a premijerka Elizabet Tras pridružiće se kraljevskom paru na bogosluženju u Belfastu.

Čarls III je postao kralj nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge biće danas dopremljen u London , nakon što je proteklog dana bio izložen u katedrali svetog Džajlsa u Edinburgu.

Kralj Čarls Treći, zajedno sa svojom braćom i sestrama, prisustvovavo je bdenju u katedrali svetog Džajlsa tokom jučerašnjeg dana, tokom kojeg su stanovnici Edinburga mogli da uđu i odaju poštu preminuloj kraljici, prenosi Rojters.

Kraljica Elizabeta je umrla u četvrtak u svom dvorcu Balmoral, u Škotskoj, u 96. godini nakon 70-godišnje vladavine, navodi britanska agencija.

U Velikoj Britaniji će 18. septembra, dan uoči sahrane kraljice Elizabete II biti održan nacionalni minut ćutanja, saopštila je juče britanska vlada.

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge planirana je za ponedeljak 19. septembra.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()