Čipovanjem protiv korone: Šveđani kreirali mikročip sa kovid sertifikatom

Najnovija tehnologija koja se koristi za bezkontaktno plaćanje, sada očitava kovid propusnice

21.12.2021. 12:46
  • Podeli:
kovid-potvrda-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Čipovanje, odnosno stavljanje mikročipa pod kožu, postalo je realnost tokom epidemije koronavirusa u Švedskoj. Startap kompanija iz Stokholma kreirala je novi proizvod na bazi najnovije tehnologije koja se koristi za beskontaktna plaćanja, pomoću koje je moguće očitati kovid propusnice.

Švedski startap "Epicenter" koristi NFC modul (Near Field Communication) za očitavanje čipova, a među prvima ga je u ruku ugradio direktor kompanije Hans Sjoblad, preneo je Dejli mejl.

"Čipovi su vrlo prilagodljiva tehnologija koja se može koristiti za različite stvari, a trenutno je vrlo zgodno imati kovid potvrdu koja je uvek dostupna", objasnio je Sjoblad na snimku sa koga se vidi kako prelazi pametnim telefonom iznad palca i kažiprsta kako bi očitao vakcinalni status.

 

 

 

Kovid propusnice, kovid potvrde ili kovid pasoši su dokumenti kojim se potvrđuje da je osoba vakcinisana, kako bi nesmetano mogla da putuje, posećuje restorane, kafiće, koncertne dvorane, muzeje i slično.

Epicentrov čip inače nije nova inovacija, kažu u kompaniji, jer ga firma godinama koristi na svojim zaposlenim. Naime, oni su još 2015. godine objavili da su ugradili specijalne čipove u više od 100 svojih zaposlenih sa ciljem da im se olakša posao, kao npr. jednostavnije otvaranje vrata, rad s printerima ili kupovina napitaka.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()