Članice G7 dogovorile zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine

Francuski zvaničnik je rekao da su lideri doneli odluku, ali da dodatno moraju da se razrade tehnički i pravni detalji mehanizma za korišćenje imovine.

13.06.2024. 13:54
  • Podeli:
2024-06-13T100856Z_396186471_RC29A8AM5ZXC_RTRMADP_3_G7-SUMMIT G7 samit reuters-666addda64bde.webp Foto: Reuters

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni poželela je dobrodošlicu šefovima država G7 na samitu u luksuznom letovalištu na jugu Italije, rekavši da želi da poruka ovog sastanka bude dijalog sa globalnim jugom i jedinstvo, prenosi AP.

Italija, koja je domaćin samita, pozvala je nekoliko afričkih lidera, uključujući predsednika Alžira Abdelmadžida Tebuna, kenijskog predsednika Vilijama Ruta i predsednika Tunisa Kajsa Sajeda, kako bi unapredila italijansku inicijativu za razvoj i migracije na kontinentu. 

Ostali gosti su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Američki predlog uključuje planiranje zajma od 50 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije koji bi koristio kamatu zarađenu na profit od zamrznutih sredstava ruske centralne banke, od kojih se većina drži u Evropskoj uniji.

Francuski zvaničnik je rekao da su lideri doneli odluku, ali da dodatno moraju da se razrade tehnički i pravni detalji mehanizma za korišćenje imovine. 

AP navodi da je ovo pitanje komplikovano, budući da prihod više neće moći da se koristi za otplatu zajma, što zahteva dogovor o podeli tereta sa drugim zemljama, ukoliko se ruska imovina odmrzne u budućnosti.

Pored ovog sporazuma, britanski premijer Riši Sunak je najavio do 242 miliona funti pomoći Ukrajini za humanitarne, energetske i stabilizacijske potrebe. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()