CPJ: Najmanje 23 novinara ubijena od početka rata Hamasa i Izraela

U prvoj nedelji sukoba poginulo je 15 novinara

24.10.2023. 08:33
  • Podeli:
ubijeni novinar lebanon reuters-6537645c10a92.webp Foto: Reuters

Broj novinara ubijenih u ratu Hamasa i Izraela popeo se na najmanje 23, objavio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ), američka nezavisna neprofitna i nevladina organizacija.

Rošdi Saraj, novinar i redatelj, preminuo je u nedjelju u Gazi nakon izraelskog vazdušnog napada, objavio je CPJ u ponedeljak. 

Saraj je bio 19. novinar koji je ubijen od početka borbi 7. oktobra. 

Još troje novinara ubijeno je u Izraelu tokom napada Hamasa, a jedan je ubijen na izraelsko-libanonskoj granici, navodi CPJ.

Iz te NVO navode da je prva nedelja sukoba Hamasa sa Izraelom, kada je poginulo 15 novinara, bila najsmrtonosnija sedmica za novinare u ratu otkako je odbor počeo da vodi evidenciju 1992. godine.

Odbor za zaštitu novinara prošle sedmice potpisao je pismo sa oko 200 drugih organizacija, pozivajući na prekid vatre kako bi se sprečilo dalje nanošenje štete civilima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()