Crni bilans ovogodišnjeg hadžiluka: Broj preminulih Egipćana povećao se na 672

Stravični podaci

23.06.2024. 15:48
  • Podeli:
meka, hadž, hadžiluk - 16 jun 2024 - foto Reuters-666ef59b7ce56.webp Foto: Reuters

Broj Egipćana koji su preminuli tokom hadžiluka u Saudijskoj Arabiji zbog toplotnog udara povećao se na 672, dok se njih 25 vode kao nestali, rekli su danas izvori iz egipatskih bezbednosnih i zdravstvenih službi za Rojters.

Neimenovani zvaničnik egipatske vlade rekao je prethodno da je najmanje 630 Egipćana preminulo tokom hadžiluka, pri čemu je većina smrtnih slučajeva prijavljena u hitnoj službi u naselju Al-Muaisem u Meki.

Egipatska krizna jedinica zadužena za istragu slučajeva preminulih hodočasnika tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Meki saopštila je u subotu da je oduzela licence za 16 turističkih agencija i uputila protiv njih tužbe javnom tužiocu, optužujući ih da su odgovorne za smrt hodočasnika koji nisu zvanično registrovani.

Jedinica zadužena za istragu formirana je u četvrtak, a predvodi je egipatski  premijer Mustafa Madbuli.

Jedinica je saopštila da je potvrđeno da je 31 zvanično registrovan egipatski hodočasnik preminuo zbog poslednica hronične bolesti.

Više od 1.000 ljudi je preminulo tokom ovogodišnjeg hadžiluka u Saudijskoj Arabiji zbog ekstremno visokih temperatura, saopštili su danas saudijski zvaničnici.

Saudijske vlasti su pooštrile kontrolu neregistrovanih hodočasnika, proterujući desetine hiljada ljudi.

Međutim, mnogi od njih, uglavnom Egipćani, uspeli su da stignu do svetih mesta u i oko Meke, neki čak i pešice.

Za razliku od hodočasnika koji putuju na hadžiluk sa urednim dozvolama, ilegalni hodočasnici nisu imali hotele u koje bi se sklonili od visokih temperatura.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()