Crvene zone u Portofinu: Ako se turisti ovde predugo zadrže, mogli bi da plate kaznu od 275 evra

Pravilo je stupilo na snagu već tokom uskršnjeg vikenda i povećanog priliva turista i biće na snazi do kraja oktobra

25.04.2023. 12:41
  • Podeli:
portofino italija pixabay-64479a3b4a090.webp Foto: Pixabay

Gradske vlasti u živopisnom Portofinu, popularnoj turističkoj destinaciji na italijanskoj rivijeri, uvele su novo pravilo o zabrani dugotrajnog boravka u pojedinim delovima grada, što je izazvalo nezadovoljstvo posetilaca, posebno onih koji svuda žele da prave selfije. 

To su mesta sa kojih turisti imaju posebno dobar pogled na čuveni zaliv, a neki su, prenosi Ansa, ovaj potez protumačili kao zabranu selfija.

Ukoliko se turisti predugo zadrže u označenim prostorima za fotografisanje, mogli bi da plate kaznu od 275 evra.

Gradonačelnik Portofina Mateo Vjakava, koji je potpisao uredbu, pojasnio je juče da će između centra grada i plaža biti uvedene "crvene zone", prenela je Ansa. On je objasnio da je to jedini način da se izbegne "anarhični haos" koji nastaje u jeku sezone zbog velikog broja turista koji se, da bi snimili selfi, duže zadržavaju na određenim mestima, ometaju saobraćaj i blokiraju usku ulicu.

Pravilo je stupilo na snagu već tokom uskršnjeg vikenda i povećanog priliva turista i biće na snazi do kraja oktobra svakog dana od jutra do 18 časova. Vest o novoj uredbi brzo se proširila. Izazvala je negodovanje, posebno britanskih medija, i podigla buru na britanskim društvenim mrežama.

Gradonačelnik odbacio kritike

Vjakava je ljutito reagovao na reakcije iz inostranstva. 

"Nemojmo se olako zezati. Niko ovde nije zabranio selfije, pa i ako Englezi tako napišu, nema razloga da im verujemo", rekao je gradonačelnik. 

On je objasnio da je uredbom samo iz bezbednosnih razloga zabranjeno okupljanje i duži boravak u pojedinim delovima.

Njujork i Kalifornija su zakonom zabranili selfije u zoološkim vrtovima, gde bi u pozadini mogle da budu opasne divlje životinje, poput tigrova i medveda. 

Selfiji takođe nisu dozvoljeni u nekim delovima Londonske kule – Martin kuli, Kraljevskim kapelama i Kući dragulja. Ne bi trebalo da ih pravite ni tokom trke u Pamploni, inače biste mogli da se suočite sa kaznom do 3.000 evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()