Čuvanje Italije ili zločin? Tužioci traže šest godina zatvora za Salvinija zbog migranata

Godine 2019, Salvini je sprovodio politiku "zatvorenih luka"

15.09.2024. 12:21
  • Podeli:
mateo salvini, 18 mart 2024 - profimedia-65f85d07ec14a.webp Foto: Profimedia

Italijanski tužioci zatražili su šestogodišnju zatvorsku kaznu za desničarskog zamenika italijanske premijerke Matea Salvinija jer je u vreme dok je bio ministar unutrašnjih poslova sprečio iskrcavanje migranata u italijansku luku 2019. godine.

"Tužioci su zatražili da bivši ministar unutrašnjih poslova Salvini bude osuđen na šest godina zatvora", izjavio je advokat organizacije "Open arms" Arturo Salerni posle ročišta u subotu, prenose danas francuski mediji.

Presuda u sudskom procesu protiv Salvinija, koji je počeo u oktobru 2021. godine, mogla bi biti izrečena idućeg meseca, prenosi danas francuski list "Figaro".

Salvini nije prisustvovao ročištu, a prethodno je na mreži X napisao kako bi "opet isto postupio jer odbrana granica od ilegalnih migranata nije zločin".

"Neverovatno je da jedan ministar rizikuje šest godina zatvora jer je braneći granice radio svoj posao", dodao je on. 

Tužilac Geri Ferara rekao je u završnoj reči na sudu u Palermu na Siciliji da postoji "jedno nesporno ključno načelo". 

"Između ljudskih prava i zaštite državnog suvereniteta, ljudska prava su ta koja moraju prevladati u demokratskom sistemu", zaključio je on.

Salviniju, čelniku krajnje desne Lige i partneru u koaliciji premijerke Đorđe Meloni, sudi se zbog navodnog lišavanja slobode i zloupotrebe položaja jer nedeljama nije dopuštao da se 147 migranata iskrca sa broda organizacije "Open arms". 

Salvini je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova. 

Liderka francuske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, u subotu uveče pružila je podršku Salviniju.

Ona je na mreži X osudila "pravo pravno ugnjetavanje s ciljem ućutkivanja" i "izuzetno tešku kaznu dok je cela Evropa pod poplavom migranata". 

Brod je bio usidren na moru skoro tri nedelje pre nego što je migrantima dopušteno da se iskrcaju na ostrvo Lampeduzu na osnovu sudske odluke. 

Članovi "Open armsa" izjavili su da je fizičko i psihičko stanje migranata dostiglo kritičnu tačku jer su sanitarni uslovi na brodu postali strašni, uključujući izbijanje šuge.

Godine 2019, Salvini je sprovodio politiku "zatvorenih luka" prema kojoj je Italija zabranjivala ulazak humanitarnim brodovima koji spasavaju migrante koji su se nasukali dok su prelazili Sredozemno more.

Salvini se već suočio sa sličnim suđenjem jer nije dozvolio da se 116 migranata iskrca sa broda italijanske obalske straže 2019. godine, ali je sud u Kataniji odbacio te optužbe 2021. godine, podseća pariski list.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()