Čuvar britanske ambasade priznao da je špijunirao za Rusiju

On je komunicirao sa ruskim vojnim atašeom iz ambasade u Berlinu odajući mu informacije o adresama, brojevima telefona i aktivnostima britanskih državnih službenika

12.11.2022. 16:45
  • Podeli:
Čovek_ulica_šešir_kofer_Foto Unsplash-1668267820155.webp Foto: Unsplash / Ilustracija

Radnik obezbeđenja ambasade Velike Britanije u Berlinu Dejvid Smit (58) priznao je pred sudom u Londonu da je špijunirao za Rusiju od maja 2020. Godine, dok je radio u ambasadi, javio je BBC.

Smit se izjasnio krivim po osam tačaka Zakona o službenim tajnama. On je priznao da je špijunirao za Rusiju jer je navodno želeo da živi u Rusiji ili Ukrajini.

Smit, koji sada nema stalno prebivalište, izjasnio se krivim po optužbama 4. novembra.

Tužioci su naveli da je Smit želeo da nanese štetu Velikoj Britaniji i ambasadi u kojoj je radio osam godina. On je optužen da je prikupljao obaveštajne podatke o ambasadi i odavao tajna dokumenta.

U optužnici protiv Smita se navodi da je komunicirao sa general-majorom Sergejem Čuhurovim, ruskim vojnim atašeom iz ruske ambasade u Berlinu 2020. godine odajući mu informacije o adresama, brojevima telefona i aktivnostima britanskih državnih službenika.

Presuda Smitu biće izrečena naknadno, a preti mu maksimalna kazna od 14 godina zatvora. Uhapšen je u avgustu 2021. u svojoj kući u Potsdamu u Nemačkoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()