Da li će Bliski istok uvući svet u treći svetski rat: Kakve posledice nosi napad Irana na Izrael?

Napad na Izrael dobio je ogromnu podršku građana na ulicama iranske prestonice, ali i u drugim arapskim zemljama.

Autor: Zvonko Ninkov
02.10.2024. 21:01
  • Podeli:

Ono od čega je strahovala čitava planeta - dogodilo se noćas. Iran je ispalio blizu 200 projektila na Izrael, ali je zahvaljujući gvozdenoj kupoli, najpoznatijem raketnom štitu, manji broj raketa pao je na izraelsku teritoriju.

Situacija u toj državi smirila se tokom noći, ali poruke koje stižu sa obe strane dodatno unose strah. Zbog ovih napada premijer Benjamin Netanjahu poručio je da je Iran "počinio ogromnu grešku za koju će platiti". Sa druge strane, Iranska revolucionarna garda preti da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti još razorniji.

Već tokom noći, napad na Izrael dobio je ogromnu podršku građana na ulicama iranske prestonice, ali i u drugim arapskim zemljama.

„Izrael je ove godine počinio mnogo zločina. Ubili su mnogo žena i dece i prisilili civile da se rasele. Ako Izrael reaguje na iranske akcije, Iran će ponovo odgovoriti i potpuno slomiti Izrael. Ova akcija pokazuje da Iran može snažno da odgovori Sjedinjenim Državama i Izraelu ako hoće“, rekli su stanovnici iranske prestonice za CCTV.

Iako izraelske odbrambene snage tvrde da je većina iranskih projektila uništena i da su vazdušne baze pretrpele samo manju štetu, u Tel Avivu je vidljivo da ima štete na civilnim objektima.

„Restoran je radio, imali smo i posetioce kada smo čuli sirene. Sve smo tada smestili u skloništa. Izašli smo posle pola sata da vidimo šta se dešava, i eto sve je polomljeno, restoran srušen i sad smo krenuli iznova, od nule“, rekao je za Rojters vlasnik restorana u Tel Avivu Ofir Šabtai.

"Državljani Srbije koje žive u Izraelu su dobro, a tokom iranskog napada nalazili su se na bezbednom. Devet miliona stanovnika je bilo istovremeno u ciklusima u zaštitnim skloništima i centrima. Oglasilo se 2.099 sirena uglavnom usled 181 projektila iz Irana", kaže za UNU počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić i naglašava da napad poput jučerašnjeg se ne pamti još od prvog zalivskog rata.

Da iranski napadi neće osujetiti Izrael pokazale su jutrošnje vazdušne akcije na položaje Hamasa na jugu Gaze u kojima je poginulo najmanje 32 ljudi. Izraelske vazduhoplovne snage izvele su više napada i na mete Hezbolaha u libanskoj prestonici Bejrutu.

Ambasada Srbije saopštila je da među poginulima nema naših državljana i ponovila im preporuku da napuste tu zemlju. Poruke koje sukobljene strane upućuju jedna drugoj sa razlogom zabrinjavaju svet.

„Oni koji povrede Izrael će platiti cenu i poslednji koji je to naučitio, posle mnogo godina, je Hasan Nasralah. I drugi će to spoznati tokom ovog rata“, poručio je ministar odbrane Izraela Joav Galant, dok je predsednik Irana Masud Pezeškijan rekao:

„Ako cionistički režim ne zaustavi svoje zločine, suočiće se sa još oštrijim reakcijama. Sledeći put 
ako Izrael uradio takve stvari i poremeti našu bezbednost, mi ćemo poremetiti njihovu“.

Zapadni lideri jednoglasno osuđuju iranski napad na Izrael, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio "proširivanje sukoba na Bliskom istoku". Pošto nije "nedvosmisleno"osudio iranski raketni napad, Izrael je Gutereša proglasio personom non grata i zabranio mu ulazak u zemlju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()