Da li će Nemačka proizvoditi nuklearno oružje: Oglasio se Šolc

Poslednjih meseci nekoliko nemačkih političara sugerisalo je da Nemačka treba da razvije svoj nuklearni arsenal

19.03.2024. 13:35
  • Podeli:
belarusija nuklearno naoružanje reuters-6444d8a1a7882.webp Foto: Reuters

Kancelar Olaf Šolc odbacio je sugestije da Nemačka treba da ima sopstvene nuklearne bojeve glave, javlja Anadolu.

"Nemačkoj nije potrebno vlastito nuklearno oružje", rekao je Scholz u utorak, tokom panel diskusije, i podvukao da NATO ostaje kamen temeljac evropske bezbednosti.

Odgovarajući na pitanje na konferenciji "Evropa 2024", Šolc je rekao da uprkos određenim političkim razlikama između SAD-a i njihovih evropskih partnera, transatlantske veze ostaju jake.

"Možda imamo geopolitički različite procene, ali jedno je sasvim jasno, delimo vrednosti sa demokratijom i vladavinom prava. I to nas čini drugačijim od drugih. Naravno, jači smo u transatlantskom savezu. Dakle, nema nikakvog razloga da se osporavaju stvari koje su toliko vredne, a to je NATO i transatlantska saradnja", rekao je Šolc.

Poslednjih meseci nekoliko nemačkih političara sugerisalo je da Nemačka treba da razvije svoj nuklearni arsenal, zajedno sa svojim partnerima iz EU, i da smanji svoje oslanjanje na zaštitu SAD-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()