Da li je operacija Kursk poremetila pregovore između Ukrajine i Rusije?

Prema izvoru, ideja o pregovorima nastala je nakon junskog mirovnog samita o Ukrajini

24.08.2024. 16:43
  • Podeli:
nuklearka kursk rusija ukrajina Russian Defense Ministry Press Service via AP tanjug-66b749f70db0f.webp Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug

Ukrajina i Rusija planirale su da pregovaraju o delimičnom prekidu vatre, ali ih je poremetila ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast, prenosi Mond, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ideja o pregovorima nastala je nakon junskog mirovnog samita o Ukrajini.

"Katar je predložio pregovore o energetici i želeo je da u njima učestvuju Rusija i Ukrajina kako bi postigli konkretne, opipljive rezultate. Ali nedavna eskalacija ukrajinskih upada na Kursk je odložila ovu odluku do daljeg. Pregovori je trebalo da se održe krajem avgusta", dodao je izvor.

Neimenovani ukrajinski diplomata rekao je za Mond da se Ukrajina oslanja na Katar u mirovnim pregovorima, koji "dugo vremena radi sa timom predsednika Volodimira Zelenskog". 

Možda nije slučajno što se samit u Švajcarskoj održao u alpskom letovalištu Burgenštok, u vlasništvu katarskog lanca hotela, navodi pariski list.

Istovremeno, prema izvoru, Ukrajina je odlučna da nastavi rad na mirovnim pregovorima, ali bez Rusije.

"Možda izgleda čudno reći da je pregovaranje o miru bez Rusije moguće, ali je to zapravo moguće i mi ćemo raditi na tome", rekao je on, citira Mond.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova negirala je postojanje bilo kakvih direktnih ili indirektnih pregovora između Rusije i Ukrajine o bezbednosti civilne kritične infrastrukture

Istovremeno, Kremlj je naveo da dok Ukrajinci sprovode ofanzivu u Kurskoj oblasti, neće biti mirovnih pregovora sa Kijevom.

Kijev očekuje da će ofanziva u Kurskoj oblasti podstaći rusku stranu na pregovore. 

"Pored ekonomskih i diplomatskih sredstava, postoji i vojni instrument u Kurskom regionu, jasno vidimo kako se vojni instrument objektivno koristi da bi se Moskva ubedila da uđe u pošten pregovarački proces", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()