Da li postoji opasnost od nuklarnog incidenta u Kursku: Oglasio se Grosi

Nekoliko kilometara od nuklearke vode se borbe

27.08.2024. 15:14
  • Podeli:
nuklearka nuklearna elektrana NE Kursk u kurskoj oblasti, rusija, 23 avg 2024 - profimedia-0900921731-66cca5287a74e.webp Foto: Profimedia

 U regionu Kursk postoji opasnost od nuklearnog incidenta, izjavio je danas direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posle posete nuklearnoj elektrani Kursk.

"Ovde postoji opasnost od nuklearnog incidenta... Danas mi je rečeno o nekoliko slučajeva napada na teritoriju i na objekte stanice generalno, činjenica da se nekoliko kilometara vode vojne operacije od nuklearne elektrane, što izaziva velike strahove i zabrinutost za bezbednosni režim", rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Grosi je naglasio da je IAEA širom sveta odgovorna za održavanje režima nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearnih objekata. 

Iz tog razloga je prihvatio poziv Vladimira Putina i sa članovima svog tima došao u nuklearku Kursk kako bi lično procenio situaciju i zajedno sa ruskim kolegama iznašao neka rešenja.

Grosi je istakao da IAEA može da predloži određen broj koraka i mera za bezbednost nuklearne elektrane u Kursku. On je dodao da planira da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim sledeće nedelje u Kijevu.

"Sledeće nedelje ću biti u Kijevu, razgovaraću sa predsednikom Zelenskim“, rekao je Grosi i dodao da planira da razgovara sa Zelenskim o brojnim pitanjima, uključujući situaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje i prisustvo predstavnika IAEA u Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()