'Da sam ja ostao mnoge stvari bi bile drugačije'

Ako 72 odsto energije dobijate iz Rusije, vrlo brzo ćete se predati, podsetio je Tramp na upozorenje koje je pre nekoliko godina uputio Angeli Mekrel i drugim nemačkim zvaničnicima

20.09.2022. 18:35
  • Podeli:
trump_donals_reutersCropped (1).jpg Foto: Reuters

Bivši predsednik SAD Donald Tramp kaže da je još 2018. godine tadašnju kancelarku Angelu Mekel i nemačke zvaničnike upozoravao na opasnost od zavisnosti od ruskog gasa, ali da ga oni nisu ozbiljno shvatili.

On je naglasio da bi mnoge stvari danas u svetu bile drugačije da se administracija nije promenila dolaskom Džozefa Bajdena na čelo SAD.

Tramp je u emisiji "Wake up America" na televiziji Newsmax, u telefonskom uključenju rekao da je Nemce upozoravao na potencijalni problem sa energentima, ali da ga oni nisu slušali.

Pred početak Trampovog uključenja u emisiju, emitovan je prilog o tome kako je bivši šef Bele kuće još 2018. godine naglašavao da Nemačka ne sme da zavisi od ruskog gasa i to u meri od 72 odsto i da su to nemački zvaničnici dočekali sa podsmehom.

Tramp je podsetio da je Merkel upozorio da će gasovod Severni tok 2, koji je trebalo da ih snabdeva gasom iz Rusije, Nemačku učiniti još zavisnijom od uvoza ruskih energenata.

"Ako 72 odsto energije dobijate iz Rusije, vrlo brzo ćete se predati", podsetio je Tramp na tadašnje upozorenje Mekrelovoj i ostalim nemačkim zvaničnicima i dodao da se Nemačka sada vraća staromaodnim energentima, poput uglja uprkos stavovima da će realizovati zelenu agendu.

U razgovoru u kojem je akcenat ipak bio na Trampovom prvom odlasku u letnjikovac na Floridi u Palm Biču, u Mar-a-Lago, nakon što je FBI napravio pretres, Tramp je rekao da je za vreme obavljanja dužnosti predsednika SAD više puta kontaktirao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji sada, kako je dodao, želi da pokaže snagu u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, više puta su razgovrali za razliku od sadašnje administracije koja nije u kontaktu sa Putinom.

"Imao sam i dobar lični odnos sa kineskim presednikom Si Ðinpingom iako SAD i Kina nisu imali dobre odnose", rekao je Tramp i izrazio uverenje da se danas ne bi dešavalo to što se dešava vezano za Tajvan da je ostala stara administracija. Tramp je podsetio da za vreme njegovog mandata nije bilo novih ratova.

Gost emisije, bivši specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel je takođe vodio deo razgovora sa bivšim predsednikom Trampom, koji se odnosio na objavljivanje video-snimka racije na Trampovom imanju Mar-a-Lago.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()