Dajte pare: Stoltenberg se nada da će sve članice NATO ispuniti obaveze prema alijansi

Cifra koju je Stoltenberg saopštio gotovo četiri puta je veća u poređenju sa izdvajanjima u 2021. godini

17.06.2024. 19:00
  • Podeli:
Jens Stoltenberg_REUTERS-1669023611692.webp Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je izrazio očekivanje da će zemlje članice alijanse ove godine ispuniti sve planirane vojne izdatke za potrebe Zapadne vojne alijanse.

Cifra koju je Stoltenberg saopštio tokom razgovora u kongresnom centru Vudrou-Vilson u Vašingtonu, gotovo četiri puta je veća u poređenju sa izdvajanjima u 2021. godini, prenosi AP.

Članice NATO-a su se prošle godine saglasile da izdvajaju najmanje 2 odsto svojih bruto domaćih proizvoda za potrebe zajedničkog sistema odbrane.

Smatra se da porast izdvajanja zemalja članica NATO odražava zabrinutost zapadnih saveznika zbog rata u Ukrajini, ali neke zemlje su zabrinute i zbog moguće pobede Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Tramp je više puta opisivao mnoge NATO saveznike kao zemlje koje su u NATO na račun SAD, a tokom kampanje je poručio da Amerika neće braniti članice NATO koje ne budu ispunile svoje obaveze prema severnoatlantskoj alijansi.

Stoltenberg će se kasnije danas sastati i sa predsednikom SAD  Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()