Deca Narges Mohamadi primila Nobelovu nagradu u ime majke: Iranci će pobediti autoritarnu vlast

Mohamadi je dobila nagradu zbog svoje nenasilne borbe za prava žena i promovisanja jednakosti i ljudskih prava

10.12.2023. 14:47
  • Podeli:
Tan2023-10-0611091704_8 narges mohamadi Magali GirardinKeystone via AP-651fd14d00557.webp Foto: Tanjug/Magali Girardin/Keystone via AP

Narod Irana će prevazići autoritarizam nametnut od strane vlade koja je, kako tvrdi, izgubila legitimnost i javnu podršku, poručila je dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi u govoru koji su, na dodeli nagrade, pročitala deca aktivistinje koja se nalazi u zatvoru - Kijana i Ali Rahmani.

Mohamadi je dobila nagradu zbog svoje nenasilne borbe za prava žena i promovisanja jednakosti i ljudskih prava, uprkos teokratiskim liderima Irana, prenosi Rojters.

Aktivistkinja služi zatvorsku kaznu zbog više optužbi, uključujući i navodno širenje propagande protiv Islamske republike.

Narges Mohamadi je navela da je njen život, kao i životi mnogih drugih aktivista u Iranu, "konstantna borba za preživljavanje".

Foto: Javad Parsa/NTB via AP/Tanjug

U Oslu je simbolično predstavljena kroz portret i praznu stolicu, koja služi kao podsetnik da je Mohamadi jedna od malobrojnih dobitnika nagrade koji nisu mogli da prisustvuju ceremoniji dodele.

Mohamadi je 19. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, uz koju ide i novčani iznos od 11 miliona švedskih kruna, oko milion dolara, i peta osoba koja ju je dobila dok je bila u zatvoru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()