Deseta noć protesta u Iranu: Više od 40 pognulih

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poručio je da Iran mora 'odlučno da se pozabavi sa onima koji narušavaju bezbednost i mir u zemlji'

26.09.2022. 11:07
  • Podeli:
Protest_Mahsa Amini_Sidnej_Foto Reuters-1664183231087.webp Foto: Reuters

Protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula nakon što ju je privela policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, nastavljeni su u Iranu desetu noć zaredom.

U protestima širom Irana poginula je do sada najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbednosti, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni. Izvori britanskog Gardijana govore da je tačan broj poginulih tokom protesta veći.

Grupa "Iran hjuman rajts" sa sedištem u Norveškoj saopštila je sinoć da je u protestima poginulo najmanje 57 osoba, ali da je to teško potvrditi, jer se na internetu informacije o žrtvama pojavljuju rasute po gradovima u kojima su održani protesti. Na video snimcima se vidi da su demonstranti tokom protekle noći u Teheranu uzvikivali: "Smrt diktatoru".

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je juče da Iran mora "odlučno da se pozabavi sa onima koji narušavaju bezbednost i mir u zemlji". Raisi je to poručio tokom telefonskog razgovora, u kojem je izrazio saučešće porodici pripadnika bezbednosnih snaga koji je ubijen tokom protesta prošle nedelje.

Raisi je rekao da provladine demonstracije u Iranu pokazuju u potpunosti moć Islamske republike, a Rojters prenosi da su provladini demonstranti pozivali na pogubljenje ljudi koji protestuju protiv režima, nakon što je 22-godišnja devojka umrla, kako oni tvrde, od posledica mučenja takozvane policije za moral.

Amini, devojka iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()