Desnica raste u Nemačkoj: Šolc i zeleni izgubili važne pokrajinske izbore

CSU je dobio 36,4 odsto,a AFD je osvojio 16 odsto glasova (5,8 odsto više nego na proteklim izborima).

09.10.2023. 12:31
  • Podeli:
olaf-solc-scholz-fototanjugzoran-zestic-1665236685677.webp Foto: Zoran Žestić/Tanjug

Vladajući "dvojac" u Nemačkoj, sodijaldemokrate i zeleni, ubedljivo su izgubili pokrajinske izbore u Bavarskoj i Hesenu, dok je pobednik opoziciona Hrišćansko-socijalna unija CSU, a značajan broj glasova dobila je i Alternativa za Nemačku AfD.

CSU je dobio 36,4 odsto,a AFD je osvojio 16 odsto glasova (5,8 odsto više nego na proteklim izborima).

Leve stranke su u padu - Zeleni, vladajući na nivou Nemačke zajedno sa socijaldemokratama, dobili su 14,6 odsto glasova, tri odsto manje nego na prošlim izborima, dok je SPD premijera Olafa Šolca osvojio osam odsto.

U pokrajini Hesen CSU bi trebalo da dobije, prema polednjim rezultatima, 35,5 odsto glasova, dok će SPD Olafa Šolca osvojila oko 16 procenata.

To nije poraz samo za Šolca već i za ministra unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer, koja se kandidovala kao vodeći kandidat SPD u ovoj pokrajini.

AFD je napredovao i u Hesenu, osvojivši oko 16 odsto glasova - navode agencije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()