Dodeljena Nobelova nagrada za mir: Priznanje za iransku aktivistkinju

Nagradu je dobila zbog svoje borbe protiv represije nad ženama u Iranu

06.10.2023. 11:21
  • Podeli:
Tan2023-10-0611091704_8 narges mohamadi Magali GirardinKeystone via AP-651fd14d00557.webp Foto: Tanjug/Magali Girardin/Keystone via AP

Norveški nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi.

Nagradu je, kako se navodi u obrazloženju, Narges Mohamadi dobila zbog svoje borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodeći aktivistkinja za ljudska prava u Iranu koja se bori za prava žena i ukidanje zatvorske kazne.

Trenutno služi zatvorsku kaznu u Teheranu.

Prošle godine su prestižnu nagradu dobili Aleš Beljacki, aktivista iz Belorusije i ruska Organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()