"Dojčlandtiket" od maja u Nemačkoj: Mesečna karta za javni prevoz 49 evra

Svrha karte je da javni putnički lokalni prevoz učini privlačnijim i da ljude navede da iz svojih automobila pređu na tu vrstu prevoza.

31.03.2023. 21:58
  • Podeli:
nemačka prevoz  Jens Schlüterdpa-64273b453fe8d.webp Foto: Jens Schlüterdpa

Milioni Nemaca od 1. maja će moći da koriste lokalni javni prevoz sa jeftinom mesečnom kartom, odlučio je parlament odobrivši zakon o sufinansiranju te karte. Zvanična prodaja "Dojčlandtiketa" koji će koštati 49 evra počinje u ponedeljak.

Država će od 2023. do 2025. sa 1,5 milijardi evra godišnje priskočiti da prevoznicima nadoknadi polovinu mogućih gubitaka zbog jeftine karte. Drugu polovinu finansiraće nemačke pokrajine.

U planu je pretplata koja će moći da se naruči onlajn, otkaže iz jednog meseca u drugi i koja će važiti u autobusima, tramvajima i na železnici u celoj Nemačkoj.

Svrha karte je da javni putnički lokalni prevoz učini privlačnijim i da ljude navede da iz svojih automobila pređu na tu vrstu prevoza.

Kasnija poskupljenja karte su moguća. Proteklih nedelja su mnoga saobraćajna preduzeća već primila prednarudžbe za novu kartu.

"Ta karta će konačno dovesti u red cenovnu džunglu u lokalnom saobraćaju," rekla je zvaničnica Nemačkih železnica Evelin Pala (Evelyn Palla).

Sa novom kartom korisnici će u početku za 49 evra moći da koriste autobuse i šinska vozila u lokalnom javnom saobraćaju na teritoriji cele Nemačke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()