Dolijao špijun: Francuski istraživač priznao krivicu za prikupljanje informacija o ruskoj vojsci

Okružni sud u Moskvi razmatra uvođenje preventivne mere za Vinatjea u vidu pritvora

07.06.2024. 16:59
  • Podeli:
loran vinatije, 7 jun 2024 - profimedia (2)-66632001b7fed.webp Foto: Profimedia

Francuski istraživač Loran Vinatje danas je u moskovskom sudu priznao krivicu za prikupljanje informacija u oblasti vojnih aktivnosti Ruske Federacije, prenosi RIA Novosti.

Okružni sud u Moskvi razmatra uvođenje preventivne mere za Vinatjea u vidu pritvora, dodaje ruska agencija.

Rojters navodi da se on izjasnio krivim po optužbi da se nije registrovao kao strani agent dok je prikupljao informacije o ruskoj vojsci, zbog čega je pritvoren 5. avgusta.

Na kratkom video snimku koji je objavila moskovska sudska služba, vidi se kako Vinatijea, sa lisicama na rukama, uvode u metalni kavez sa rešetkama u moskovskoj sudnici.

Kako piše britanska agencija, on specijalista za Rusiju i savetnik Centra za humanitarni dijalog, švajcarske grupe za posredovanje u sukobima, a preti mu kazna do pet godina.

Loran Vinatije dolazi na suđenje, foto: Profimedia

Prema ruskom zakonu, lice je dužno da kontaktira Ministarstvo pravde i da se registruje kao strani agent ako je uključeno u političku aktivnost i/ili prikupljanje vojnih informacija, a istovremeno prima finansijsku ili drugu pomoć iz inostranstva.

Njegov advokat Aleksej Sinjicin rekao je Rojtersu da je Vinatje bio u mogućnosti da kontaktira francusku Ambasadu u Moskvi, a generalni konzul Francuske u Moskvi Patris Servanti poslao je pismo moskovskom sudu tražeći da on ne bude pritvoren, što je odbijeno.

Francuski predsednik Emanuel Makron negirao je u četvrtak da je Vinatje radio za francusku državu i opisao hapšenje kao deo kampanje dezinformacija od strane Moskve.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()