Đorić analizira ratna dejstvovanja na Bliskom istoku: Sve zavisi do toga na koji način će Izrael odgovoriti Iranu

Đorićeva je rekla da Izrael nema većeg i iskrenijeg prijatelja od SAD

03.10.2024. 13:50
  • Podeli:
marija djoric-66fe84f1f1487.webp Foto: Tanjug

Marija Đorić iz Instituta za političke studije izjavila je danas da iako je Iran bio eksplicitan da će zavštiti sa svojim akcijama ukoliko Izrael ne odgovori na iranski raketni napad, malo je verovatno da Izrael ostane uzdržan i da ne odgovori s obzirom da su prve reakcije te zemlje nakon iranskog napada upućene ka Libanu, odnosno sukobu sa Hezbolahom.

"Iran i Izrael su stari neprijatelji na Bliskom istoku i ovaj sukob može da bude sukob velikih razmera. Smatra da će se ovaj rat u ovom momentu voditi na daljinu, s obzirom da između dve zemlje postoji distanca od 2.000 kilometara. Tu su proksi, tu je Hezbolah, Hamas, Huti, određene milicije u Sriji i Iraku", objasnila je ona za Tanjug i dodala da situacija na Bliskom istoku zavisi do toga na koji način će Izrael da odgovori.

Imajući u vidu da Izrael uvek odgovara po principu retalijacije, odnosno da na silu odgovara istom ili još jačom silom, Đorićeva je ocenila da je to tek početak "velike igre" na Bliskom istoku kojoj se ne nazire kraj.

Na pitanje da li je pomoć SAD presudna u ovom sukobu s obzirom da je Amerika i ovog puta, kao i prilikom iranskog napada na Izrael u aprilu, stala uz izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovu vojsku, Đorićeva je rekla da Izrael nema većeg i iskrenijeg prijatelja od SAD i da bez američke pomoći Izrael ne bi bio to što jeste ni u vojnom ni u bilo kom drugom smislu.

Podseća da je Izrael sa Amerikom prošle godine potpisao sporazum o ekonomskoj pomoći u narednih 10 godina koji će iznositi najmanje 38 milijardi dolara što, smatra ona, dovoljno govori o prijateljskom odnosu SAD i Izraela.

"Ono što predstavlja pravi izazov jeste kako da se Izrael odbrani od hipersoničnih raketa koje je Iran sada po prvi put koristio. To će biti jedan veliki bezbednosni izazov i za Izrael i za njihove prijatelje Amerikance kako da ih zaštite", poručila je ona.

Đorićeva smatra da bi "apokalipsa" koja se dešava na Bliskom istoku mogla da bude zaustavljena delovanjem velikih sila koje mogu da obuzdaju aktere na bliskom istoku, pre svega SAD i Rusije, koja ima veliki uticaj na Iran.

"Ovde primećujemo veliku degradaciju UN, organizacije koja je stvorena posle Drugog svetskog rata i koja je trebalo da obezbedi međunarodni mir. Ona sada nema nikakvog uticaja zbog velike polarizacije u svetu", izjavila je ona.

Đorićeva je istakla da činjenica da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš proglašen za personu non grata u Izraelu, nije dobra za svetski mir i može da bude još jedan problem u razrešavanju sukoba na Bliskom istoku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()