Drama u Kongresu: Tri kruga glasanja, republikanci protiv republikanca Mekartija

Prvi put u poslednjih sto godina republikanski kandidat Mekarti ne uspeva iz tri puta da osvoji mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD-a

04.01.2023. 14:22
  • Podeli:
mekarti reuters-63b57d1a99822.webp Foto: Reuters

 Prava mala drama se odvija u Predstavničkom domu američkog Kongresa u kome republikanci, nakon međuizbora u novembru, imaju većinu ali po, svemu sudeći, ne uspevaju da nametnu svog kandidata za predsedavajućeg ove institucije. Iako je novembarskim izborima oslabljena moć demokrata i uveliko izmenjena američka politička slika, republikanci sada imaju problem sa izborom predsedavajućeg za ovo telo.

Prvi put u 100 godina drugi krug glasanja ali...

Republikanac Kevin Mekarti nominovan je na 118. zasedanju Predstavničkog doma, trećeg dana nove godine, a demokrate su nominovale Hakima Džefrisa. Grupa konzeravtivnih republikanaca rekla je da neće glasati za Mekartija iako to suštinski ne znači veliku promenu jer Republikanska stranka će svakako preuzeti kontrolu na ovim telom.

Mekarti bi trebalo da zameni odlazeću Nensi Pelosi, ali konzervativni republikanci smatraju da nije dovoljno posvećen konzervativnoj politici stranke, a suprostavljenost stavova išla je do te mere da je da su ostali republikanci pokušali da privole nekoliko demokrata da glasaju za Mekartija.

Međutim, kada ni nakon drugog kruga glasanja Mekarti nije dobio dovoljan broj glas, bilo je jasno da stvari izmiču kontroli. Bilo je to drugi put u proteklih sto godina da se održava drugi krug glasanja za predsedavajućeg Predstavničkog doma. U svojevrsnom presedanu, održan je i treći krug glasanja.

...onda je usledio i treći krug

Ali ni u trećem krugu glasanja Mekarti nije imao sreće da osvoji potrebnu većinu glasa, jedina mu je okolnost išla na ruku to što niti jedan kandidat nije imao potrebnu većinu.

Prema pisanju američkih medija, rezultat u ovom trećem krugu bio 212 za demokratu Hakima Džefrisa, 202 za Mekartija i 20 za republikanca Džim Džordana ali niko više sa sigurnošću ne zna šta će se dalje dešavati.

Mekartiju je potrebno 218 godina da bi Nensi Pelosi mogla da mu preda svoju dužnost predsedavajućeg Predstavničkog doma.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()