Dramatično upozorenje Zelenskog: Rusi će uskoro udariti na drugi najveći grad u Ukrajini

Na početku rata ruske trupe su samo projurile kroz taj grad

11.04.2024. 19:21
  • Podeli:
harkov, 17 jan 2024 - profimedia-65c773fd4f5be.webp Foto: Profimedia

Ruske snage mogle bi pokrenuti veliki napad na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkov, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski lider je ovo kazao dok se očekuje ruska letnja ofanziva već sledećeg meseca.

"Harkov je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simboličko značenje", rekao je Zelenski nemačkim novinama Bild u intervjuu objavljenom u sredu.

Ukrajina "čini sve što može" kako bi sprečila ruske snage da uđu i preuzmu kontrolu nad drugim po veličini gradom u zemlji, dodao je ukrajinski predsednik.

U prvim mesecima sveobuhvatne ruske invazije, moskovske su trupe projurile regijom Harkov pre nego što je munjevita ukrajinska ofanziva u jesen 2022. umanjila ruski pritisak u severoistočnoj Ukrajini. U dugim mesecima rata nakon toga, istočni eio Harkovske regije ostao je na prvim linijama borbi a često je meta bombardovanja.

Ukrajinski zvaničnici i zapadni analitičari upozorili su ranije ove godine da bi ruske snage mogle da pokrenu ofanzivu duž nekoliko tačaka linije fronta, uključujući deonicu od grada Kupianska u Harkovu, koji je Ukrajina povratila u septembru 2022, zapadno od gradova pod kontrolom Rusije Svatove i Kreminna.

U kasnijim komentarima, ukrajinski Zelenski rekao je da bi Rusija mogla započeti letnju ofanzivu već krajem maja, dodajući: "Pripremićemo se za njihov napad".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()