Eksplozije u Harkovu i Zaporožju; Zelenski: Rusi žele da sruše branu i hidroelektranu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da uništi branu hidroelektrane u Hersonskoj oblasti, gde ukrajinski vojnici stalno napreduju, prenosi Gardijan.

21.10.2022. 08:36
  • Podeli:
ukrajina rat reuters (2)-1666163388305.webp Foto: Reuters

Niz eksplozija odjeknulo je jutros Harkovom i Zaporožjem, saopštile su lokalne vlasti.

Projektili su pogodili industrijski objekat u Harkovu, rekao je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, dodajući da spasioci tek treba da utvrde obim štete i da li je bilo žrtava, preneo je Rojters.

Zelenski: Uništenjem brane nestaće Severnokrimski kanal

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinegubov rekao je, međutim, da je pet osoba ranjeno.

Informacije o eksplozijama u Zaporožju objavio je regionalni guverner Oleksandr Staruh, a više detalja nije poznato.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da uništi branu hidroelektrane u Hersonskoj oblasti, gde ukrajinski vojnici stalno napreduju, prenosi Gardijan.

Zelenski je u četvrtak uveče optužio Moskvu da je minirala važnu branu na reci Dnjepar u regionu Hersona, kao i obližnju hidroelektranu.

On je naveo da ovim napadom ruske trupe mogu da unište, između ostalog, čak i snabdevanja Krima vodom iz reke Dnjepar pošto će „u slučaju uništenja brane HE Kahovka, Severnokrimski kanal jednostavno nestati“.

"Takav napad na HE Kahovka „značiće potpuno isto što i upotreba oružja za masovno uništenje“, dodao je Zelenski.

Brana i hidroelektrana rade znatno smanjenim kapacitetom jer su to područje zauzele ruske snage u martu,a ukrajinske snage su oko 40 kilometara severno od brane, navodi Gardijan.

Ukrajinska vojska objavila je da je na južnom frontu ubila 28 ruskih vojnika, uništila dva samohodna artiljerijska sistema Msta-S, neprijateljski punkt i dva skladišta municije.

Ovu informaciju objavila je Operativna komanda "Jug", prenosi Ukrinform.

Rusi nastavljaju evakuaciju stanovništva iz Hersona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()