Eksplozije u Libanu pokrenule lavinu: Turska preispituje bezbednost komunikacionih uređaja u vojsci

Prilikom detoniranja pejdžera, a potom dan kasnije i drugih elektronskih naprava u Libanu, poginulo je najmanje 20 ljudi, a povređeno gotovo 3.000

19.09.2024. 15:56
  • Podeli:
vojska, vojnici, voki-toki, toki-voki, komunikacije, komunikacioni uređaji, tehnologija, veza, sredstva veze, komuniciranje, vojna oprema, GPS uređaj - shutterstock_299129645-66ec2d7560ac4.webp Foto: Shutterstock

Turska preispituje svoje mere za obezbeđivanje komunikacionih uređaja koje koriste njene oružane snage posle smrtonosnih eksplozija u Libanu, izjavio je danas zvaničnik turskog ministarstva odbrane.

Ručni radio-aparati koje koristi naoružana grupa Hezbolah detonirani su juče širom juga Libana u najsmrtonosnijem danu u zemlji od kada su izbile prekogranične borbe između ove grupe i Izraela pre skoro godinu dana, podstičući tenzije nakon sličnih eksplozija pejdžera militanata dan ranije, preneo je Rojters.

Turski zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da turska vojska koristi isključivo opremu domaće proizvodnje i da Ankara ima dodatne mehanizme kontrole ako je treća strana uključena u nabavku ili proizvodnju uređaja.

"Bilo da se radi o operacijama koje sprovodimo, tekućem ratu u Ukrajini, kao i na primeru Libana, mere se revidiraju i razvijaju nove mere kao deo naučenih lekcija nakon svakog razvoja događaja", rekao je zvaničnik.

On je dodao da u kontekstu nedavnog incidenta, tursko ministarstvo odbrane vrši neophodna ispitivanja, ne navodeći druge detalje.

Prilikom detoniranja pejdžera, a potom dan kasnije i drugih elektronskih naprava u Libanu, poginulo je najmanje 20 ljudi, a povređeno gotovo 3.000.

Hezbolah je za incidente okrivio Izrael i obećao osvetu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()