EP pozvao zemlje EU da počnu pristupne pregovore sa Ukrajinom, BiH i Moldavijom

Gruziji treba dati status kandidata

13.12.2023. 21:16
  • Podeli:
Evropski parlament_Foto Tanjug_AP Photo_Jean-Francois Badias-645a952db7c00.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Jean-Francois Badias

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) pozvali su Evropski savet da na sastanku od 14. do 15. decembra donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom. 

Pod uslovom da se preduzmu određeni reformski koraci, navodi se u objavi na sajtu EP trebalo bi otvoriti pristupne pregovore i sa Bosnom i Hercegovinom, a Gruziji treba dati status kandidata.

Poslanici EP pozdravili su novi Plan rasta za Zapadni Balkan i pozvali lidere EU da  usvoje pregovarački okvir bez odlaganja, nakon što se ispune relevantni uslovi koji se odnose na svaku od zemalja kandidata, kako bi se brzo započeli pregovori o pristupanju, navodi se na sajtu EP.

Takođe su pohvalili spremnost Vlade Jermenije da se približi Evropskoj uniji.

EU bi trebalo da utvrdi jasne rokove za zemlje kandidate da završe pregovore o pristupanju EU do kraja ove decenije", istakli su poslanici Evropskog parlamenta, napominjući da ne bi trebalo da postoji brzi postupak za članstvo. 

Naveli su da kriterijumi iz Kopenhagena moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo da zemlje kandidati i potencijalni kandidati pokažu "doslednu i trajnu posvećenost demokratiji, vladavini zakona, ljudskim pravima i poštovanju i zaštiti manjina i ekonomskim reformama".

"S obzirom na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, proširenje je postalo strateški važnije i jedno je od najjačih geopolitičkih oruđa kojima raspolaže EU", poručili su evroposlanici i dodali da je to strateška investicija u mir i bezbednost, kao i pokretač demokratije i evropskih vrednosti širom kontinenta.

Oni su izrazili žaljenje zbog izjava premijera Mađarske u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora sa Ukrajinom i promenom politike zemlje prema Kosovu i Metohiji. 

"Izjave mađarskog premijera Viktora Orbana ometaju proces proširenja EU, upozorili su evroposlanici i podsetili na potencijalne negativne posledice mađarskog preuzimanja predsedavanja Savetom  u julu 2024, navodi se u objavi na veb stranici EP.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()