Erdogan nudi mirovno rešenje za Izrael i Palestinu: Jedini put do mira

U pismu Savetu bezbednosti Izrael navodi da Hamas ima isključivu odgovornost za napad i da će snositi posledice.

08.10.2023. 18:07
  • Podeli:
erdogan-reuters.jpg Foto: Reuters

U Izraelu su nastavljeni masovni udari sa obe strane. Izraelske snage granatirale su grad Gazu i palestinsku teritoriju pod kontrolom Hamasa, dok su na udaru Hamasa bili južni i centralni delovi Izraela.

Izrael saopštava da je do sada poginulo oko 600 civila, dok ih je u bolnicama više od dve hiljade. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, navode da je poginulo 370 Palestinaca, a ranjeno gotovo 2.000 ljudi.

Lakše je ranjen i jedan državljanin Srbije. Za danas je sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN. U pismu Savetu bezbednosti Izrael navodi da Hamas ima isključivu odgovornost za napad i da će snositi posledice.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska odlučna da pojača diplomatske napore kako bi se postiglo smirivanje sukoba između izraelskih i palestinskih snaga, ali je dodao da je rešenje zasnovano na uspostavljanju dve države jedini način da se postigne regionalni mir.

Govoreći u Istanbulu, Erdogan je rekao da je izraelsko-palestinski sukob bio u središtu većine sukoba i pitanja na Bliskom istoku i dodao da je sada neophodno uspostaviti nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalimom kao prestonicom, preneo je Rojters.

Stanovništvo duž zelene linije razdvajanja uz Gazu pozvano je da ostane u kućama. Civilima na jugu i u centralnim delovima Izraela naređeno da budu uz skloništa.

Svetski lideri osuđuju napade Hamasa na Izrael, pozivaju na uzdržanost i izbegavanje civilnih žrtava.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()