Eskalacija sukoba u Ukrajini: Putin naredio napad visokopreciznim krstarećim raketama

U napadu u Kijevu pet je ljudi poginulo, a pogođena je i nemačka ambasada u tom gradu

10.10.2022. 13:31
  • Podeli:
kijev_raketni napad - anadolija-1665386876031.webp Foto: Anadolija

Od jutros se širom Ukrajine inteziviralo ratno stanje koje je kulminiralo jutrošnjim raketiranjem Kijeva.

Oglasila se i Moskva

Kako je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov  današnji raketni napadi na Kijev deo onoga što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom", prenele su RIA Novosti.

Upitan da li je raketni napad na Ukrajinu izveden po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, Peskov je ostao neodređen ali je jasno sugerisao da bez Putinovog odobrenja ništa nije moglo da bude urađeno.

„Glavne tačke specijalne vojne operacije ne mogu se sprovesti bez izveštaja vrhovnom komandantu, to je apsolutno normalan proces“, rekao je Peskov.

Putin tvrdi da Ukrajinci napadaju nuklearku Kursk

Putin je danas optužio Ukrajinu da je izvela tri teroristička napada na nuklearnu elektranu Kursk, na zapadu Rusije, dizanjem u vazduh elektrovodova visokog napona.

"Ukrajinske tajne službe su izvele tri teroristička napada na nuklearku Kursk u Rusiji dižući u vazduh elektrovodove visokog napona", rekao je Putin u uvodnom obraćanju na sednici Saveta za bezbednost, prenosi Tass.

Rusi koriste visokoprecizne krstareće rakete

Rusija je u jutrošnjim napadima na Ukrajinu upotrebila rakete X-101, X-555, Kalibar i Iskander, kao i sisteme S-300 i višecevne bacače raketa Tornado-S, saopštila je komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Navedeno je da su jutros ruske snage napale gradove Ukrajine iz svih pravaca, raketama raznih tipova, posebno iz Crnog mora i Kaspijskog regiona, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ruske snage koriste visokoprecizne krstareće rakete sa kopna, mora i iz vazduha i da se rakete X-101 i X-555 lansiraju iz Kaspijskog regiona iz 11 strateških bombardera Tu-95 i Tu-160, a krstareće rakete Kalibar sa brodova u Crnom moru.

Ovo je potvrdio i sam Putin, rekavši na sednici Saveta za bezbednost da je danas izveden masovni napad visokopreciznim oružjem na objekte ukrajinske infrastrukture.

On je potom dodao da će, ukoliko Kijev nastavi sa terorističkim napadima u Rusiji, odgovor Moskve biti žestok.

Prema Putinovim rečima, napadnuti su objekti vojne komande, energetike i komunikacije.

Pogođena nemačka ambasada u Kijevu


Kako javljaju zapadni mediji, u samom Kijevu je pogođena zgrada nemačke ambasade. 

U napadu su ruske rakete narušile i vazdušni prostor Moldavije, te je tamošnji ruski ambasador pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Zelenski je zatražio oštar odgovor Zapada. On je na Tviteru rekao da je razgovrao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom od koga je zatražio hitan sastanak G7 grupe kojom trenutno Nemačka predsedava na kom bi govorio o eskalaciji sukoba u Ukrajini te da ja zatražio pomoć i veći pritisak na Rusiju.

Kadirov upozorio Zelenskog 'da beži'

Na Telegramu se oglasio i čečenski vođa Ramazan Kadirov koji je upozorio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da "beži iz Kijeva".

Američka ambasada u glavnom gradu Ukrajine pozvala je svoje državljane da ostanu u skloništima ili da napuste Ukrajinu ukoliko imaju bezbedan način za to.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da je 11 infrastrukturnih objekata u osam regija i u glavnom gradu Kijevu oštećeno u ruskim raketnim napadima u ponedeljak.

Kako je ukrajinska strana ranije objavila, ruske snage su izvele raketne napade na brojne ukrajinske gradove, a prema podacima policije Kijeva, identifikovano je pet žrtava napada, dok je 12 ranjeno, preneo je Rojters.

Ukupno je, prema tvrdnjama ruske strane, ispaljeno 75 raketa.

Bez struje i vode ostalo je nekolio ukrajinskih gradova.

Zapadni zvaničnici ocenjuju da su ovi raketni napadi zapravo osveta za eksploziju na Krimskom mostu koja se desila u subotu pre podne, a koji spaja Krim sa ostatkom Rusije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()