EU odobrila pravni osnov za otimanje novca od Rusije: Zamrznuta imovina ići će za pomoć Ukrajini

Oko 260 milijardi evra sredstava Centralne banke Rusije je imobilisano u obliku hartija od vrednosti i gotovine

12.02.2024. 19:00
  • Podeli:
evropski savet brisel tanjug ap-653bb910a9870.webp Foto: Tanjug/Ap/Virginia Mayo

Savet EU odobrio je danas odluku i rezoluciju kojima se pruža pravni osnov za korišćenje prihoda od zamrznute ruske imovine za podršku Ukrajini u budućnosti, navodi se u saopštenju Saveta.

U saopštenju objavljenom na sajtu EU se precizira da se usvojenom odlukom i uredbom pojašnjavaju obaveze Centralnih registara hartija od vrednosti koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su "imobilisane kao posledica restriktivnih mera EU". 

Dodaje se da je Savet posebno odlučio da Centralni registri koji poseduju više od milion sredstava CBR moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju usled restriktivnih mera EU i da takođe moraju da drže odvojene odgovarajuće prihode.

Pored toga, dodaje se, centralnim registrima će biti zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti

S obzirom na rizike i troškove vezane za držanje sredstava i rezervi Centralne banke Rusije, svaki centralni depozitar može da zahteva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.

Odluka otvara put Savetu da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi. 

Oko 260 milijardi evra sredstava Centralne banke Rusije je imobilisano u obliku hartija od vrednosti i gotovine u jurisdikcijama partnera G7, EU i Australije, pri čemu je više od dve trećine onih koje je imobilisano u EU.

Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Savet i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara ove godine

U saopštenju od 6. decembra 2023. godine, lideri G7 su ponovili da je neophodan odlučujući napredak u usmeravanju vanrednih prihoda privatnih subjekata koji direktno proističu iz imobilizovane suverene imovine Rusije za podršku Ukrajini.

Evropski savet je u svojim zaključcima od 14. do 15. decembra 2023. ponovio svoju odlučnu osudu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, koji predstavlja očigledno kršenje Povelje UN, i potvrdio nepokolebljivu podršku Evropske unije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, zaključuje se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()