EU pooštrava sankcije Belorusiji zbog Rusije

Usklađivanje sankcija Belorusiji s onima Moskvi smatra se ključnim za zaustavljanje protoka zabranjene robe u Rusiju, poput mikročipova, koji se mogu koristiti na bojnom polju u Ukrajini.

26.06.2024. 23:14
  • Podeli:
belorusija eu sankcije shutterstock-667c232e53061.webp Foto: Shutterstock

Zemlje Evropske unije u sredu su se dogovorile o novim sankcijama Belorusiji zbog rata u Ukrajini kako bi ih bolje uskladile s merama usmerenim protiv Moskve, u pokušaju da zaustave rusko zaobilaženje sankcija, rekli su zvaničnici.

„Ambasadori EU načelno su se složili oko novog paketa sankcija usmjerenih protiv Belorusije“, objavila je Belgija, koja predsedava EU-om, preneo je AFP.

„Ovaj paket će ojačati naše mere kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, uključujući borbu protiv zaobilaženja sankcija“, rečeno je.

Evopska unija optužila je vladu beloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, najbližeg saveznika Kremlja, jer je dopustila da se Belorusija koristi kao polazna tačka za rusku invaziju na Ukrajinu.

Usklađivanje sankcija Belorusiji s onima Moskvi smatra se ključnim za zaustavljanje protoka zabranjene robe u Rusiju, poput mikročipova, koji se mogu koristiti na bojnom polju u Ukrajini.

Zvaničnici kažu da je Belorusija delovala kao „stražnja vrata“ za dopremanje sankcionisanih proizvoda iz EU-a u Rusiju, budući da su se mogli službeno izvoziti u Belorusiju pre nego što krenu prema svom susedu.

„Belorusija više ne sme služiti kao ruta za zaobilaženje naših sankcija protiv Rusije. Ovim paketom povećavamo pritisak na obe zemlje i činimo naše sankcije protiv Rusije još učinkovitijima“, saopštila je šefica EU Komisije Ursula fon der Lejen na X-u.

Pritisak na jačanje sankcija Belorusiji, koja je u carinskoj uniji s Rusijom, bio je u zastoju više od godinu jer je Litvanija blokirala napore da se ublaže ograničenja na njezin unosan izvoz đubriva.

Neke države EU-a tvrdile su da treba dopustiti izvoz đubriva kako bi se ublažili problemi s snabdevanjem hranom u zemljama u razvoju.

No, baltička država je tvrdila da su se treće zemlje već snabdele drugde i da bi uklanjanjem ograničenja za Belorusiju beloruskim vlastima pritekli prihodi vredni milijarde dolara.

Diplomate EU rekli su da nisu odobrena izuzeća za izvoz gnojiva.

Pre ruske invazije na Ukrajinu 2022, EU je već ciljao Lukašenkovu vladu opetovanim rundama sankcija zbog gušenja protesta.

Unija od 27 zemalja uvela je Rusiji dosad neviđenih 14 paketa sankcija zbog njenog rata protiv Ukrajine, prenosi RSE.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()