EU pozdravlja spremnost vlasti u Srbiji za saradnju na primeni preporuka ODIHR

''Nema vremena za gubljenje uoči budućih izbora u zemlji'', napisao je Stano

29.02.2024. 09:37
  • Podeli:
Tan2024-01-1506021481_1 evropska unija AP PhotoJean-Francois Badias-65a8e1d392cf0.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

 Portparol Evropske unije Peter Stano saopštio je danas da EU pozdravlja izraženu spremnost vlasti u Srbiji da sarađuju sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na primeni preporuka iz njenog konačnog izveštaja o decembarskim izborima u Srbiji.

''Nema vremena za gubljenje uoči budućih izbora u zemlji'', napisao je Stano na svom nalogu na mreži "Iks" (bivši Tviter).

On je dodao da tvrdnje o nepravilnostima na izborima treba da se rešavaju na transparentan način, uključujući i one vezane za lokalne izbore.

''Konačni izveštaj ODIHR-a o prevremenim parlamentarnim izborima potvrđuje zabrinutost EU - izborni proces zahteva opipljivo poboljšanje i dalje reforme'', napisao je stano.

ODIHR je u sredu zvanično objavio konačni izveštaj o izborima u Srbiji, od 17. decembra, u kome je pozitivno ocenjen proces glasanja na 93 procenta biračkih mesta od 1.208 posmatranih, kao i transparentan rad Republičke izborne komisije (RIK-a), a u cilju unapređenja izbornog procesa dato 25 preporuke za određene zakonske i proceduralne izmene pre sledećih izbora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()