EU prelomila: Ruski novinari će ipak moći da uđu u EU

Ulazak u EU biće dozvoljen ruskim državljanima samo zbog porodične situacije ili iz humanitarnih razloga

09.09.2022. 16:16
  • Podeli:
rusija pasoš putovnica pixabay.jpg Foto: Pixabay

Ulazak u EU biće dozvoljen ruskim državljanima samo zbog porodične situacije ili iz humanitarnih razloga, te da će i novinarima biti moguć ulazak u blok, izjavila je evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ona je rekla da će se ograničenja za Ruse kada se radi o ulasku u EU sprovoditi od ponedeljka, 12. septembra.

Još nije jasno da li njene reči znače sporazumno odbijanje pojednostavljenih procedura za izdavanje viza ili neka dodatna ograničenja.

"Nema više osnova da se veruje Rusiji, tako da nema osnova ni za pojednostavljen ulazak Rusa u EU", istakla je Johansonova za televiziju "Ile" tokom posete kontrolnom punktu Nuijama na granici Rusije i Finske.

Johansonova je naglasila da "biti turista u EU nije osnovno pravo već privilegija, koju Unija ne želi više da pruža", preneo je TASS.

Podsetimo, Evropska komisija usvojila je predlog da se potpuno suspenduje sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom. Evropski savet usvojio je danas odluku kojom se suspenduje sporazum.

Iz Evropskog saveta danas je saopšteno da se očekuje da će odluka biti objavljena tokom dana u Zvaničnom žurnalu EU, da će na snagu će stupiti sutra, i da će se sprovoditi se od 12. septembra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()