EU razmatra izdavanje humanitarnih viza ruskim državljanima

Razmatra se mogućnost odobravanja viza iz humanitarnih razloga onim ruskim državljanima koji žele da izbegnu mobilizaciju

22.09.2022. 13:42
  • Podeli:
ruska-putovnica-pixabay.jpg

Evropska komisija razgovara sa članicama EU o pitanju izdavanja viza ruskim državljanima iz humanitarnih razloga, nakon što je Moskva objavila delimičnu mobilizaciju, saopštila je portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove, migraciju i unutrašnju bezbednost Anita Hiper.

Na pitanje da li će EU preispitati ograničenja, konkretno kada se radi o humanitarnim vizama, ona je novinarima rekla da članice Unije imaju zajednički pristup u vezi sa kretanjem napred i da je Komisija u kontaktu sa članicama kako bi pratila situaciju.

Hiperova je istakla da Komisija "podržava Ruse" i da pokušava da se pripremi za sledeću fazu.

"Ovo je kontekst bez presedana. Moramo imati na umu sve geopolitičke zabrinutosti i sve rizike koji iz toga proizilaze. Sve zahtevi za vize treba da se procene individualno, od slučaja do slučaja", dodala je Hiperova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()