Evakuiše se Herson: Rusi tvrde da Ukrajinci pripremaju ofanzivu, granatiran Energodar

Zvaničnik je civilima poručio da se "evakuišu u Rusiju i na levu stranu Dnjepra".

19.10.2022. 09:10
  • Podeli:
ukrajina rat reuters (2)-1666163388305.webp Foto: Reuters

Zvaničnik ruske administracije u Hersonu Kiril Stremusov pozvao je civile da se što pre evakuišu, jer bi, kako kaže, ukrajinske snage svakog trenutka mogle da krenu u ofanzivu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su ruske snage u Hersonu vraćene za 20 do 30 kilometara unazad i mogle bi biti naterane da se povuku do zapadne ili leve obale Dnjepra.

Stremusov je civilima poručio da se "evakuišu u Rusiju i na levu stranu Dnjepra". 

Evakuacija će, kako kaže, trajati oko šest dana, a biće premešteno između 50.000 i 60.000 ljudi.

Međusobne otpužbe za granatiranje Energodara

Ukrajinska vojska otvorila je vatru jutros na grad Energodar, gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana, saopštila je proruska vojno-civilna uprava, tvrdeći da su ukrajinske snage pokušale desant čamcima.

Kako tvrdi predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, pokušaj iskrcavanja je, nakon višečasovne borbe, sinoć odbijen.

Za sada nema informacija o mogućim žrtvama ili razmeri štete nanete lokalnoj infrastrukturi.

Energodar, kao i nuklearna elektrana Zaporožje, koja je najveći nuklearni objekat u Evropi, koji se nalazi u gradu, više puta su bili pod dejstvom vatre, artiljerije i dronova, a obe strane se međusobno optužuju za ove napade.

Zbog oštećenja nekih infrastrukturnih objekata u blizini elektrane,koja je po ruskom kontrolom svih šest njenih blokova je ugašeno, navodi TAS S.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()