Fajon obišla granični prelaz Rafa

Ona je pozvala da se granični prelaz, koji je preuzela izraelska vojska, ponovo otvori

11.05.2024. 20:15
  • Podeli:
fajon-663fb5b672abb.webp Foto: X/@tfajon

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon započela je danas svoju turneju po Bliskom Istoku posetom graničnom prelazu Rafa u Egiptu, ključnom graničnom prelazu za dopremanje humanitarne pomoći Palestincima u okupiranom Pojasu Gaze.

Ona je pozvala da se granični prelaz, koji je preuzela izraelska vojska, ponovo otvori, prenosi agencija STA.

"Situacija u Pojasu Gaze je užasna s obzirom na to da je granični prelaz zatvoren već četiri dana zbog izraelske vojne operacije. Kamioni praktično stoje, ljudi ne mogu koristiti granični prelaz, a humanitarna situacija se sve više pogoršava", rekla Fajonova ističući potrebu za pojačanim dostavama humanitarne pomoći.

Ona je naglasila važnost otvaranja graničnog prelaza Rafa i ponovo pozvala izraelske vlasti da obustave svoju vojnu operaciju u gradu Rafa.

Upozorila je na glad u okupiranoj palelstinskoj enklavi i snažno osudila nasilna preseljenja Palestinaca, ističući da predstavljaju kršenje humanitarnog prava.

"Ove nedelje je Slovenija pokrenula postupke za priznavanje Palestine, uz nadu da će se postići održivo primirje i da će palestinske vlasti biti dovoljno osnažene da samostalno kontrolišu situaciju u Pojasu Gaze", rekla Tanja Fajon.

Tokom njenog obilaska graničnog prelaza Rafa, čula se eksplozija na palestinskoj strani prelaza, a predstavnici humanitarnih organizacija koji su bili prisutni na licu mesta rekli su da su nastavljena izraelska bombardovanja na to područje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()