Farmeri na traktorima se približavaju Parizu, poljoprivrednici u Belgiji blokirali glavne puteve

Vlasti zemalja Evropske unije plaćaju cenu nekorektne politike i loših ekonomskih odluka donetih protiv običnog naroda

31.01.2024. 10:33
  • Podeli:
protest francuskih poljoprivrednika, francuska, poljoprivrednici - 31 jan 2024 - AP Photo Thibault Camus Tanjug (3)-65ba1313172a1.webp Foto: AP Photo/Thibault Camus/Tanjug

Farmeri u Francuskoj približavaju se danas Parizu i gradskoj veletržnici Renžis u nameri da je blokiraju, kako su i najavili prošle sedmice, uprkos pokušajima vlasti da ispuni njihove zahteve i da ubedi poljoprivrednike da odustanu od daljih protesta.

Farmeri širom Francuske uputili su se traktorima ka Parizu, javila je BFMTV.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen upozorio je da im neće dopustiti da blokiraju veletržnicu i parališu Pariz i okolinu. 

Oko 10.000 demonstranata i dalje drži više od 100 blokada u Francuskoj.

Francuski premijer Gabrijel Atal ni tokom govora u utorak u Narodnoj skupštini nije uspeo da ubedi poljoprivrednike koji protestuju gotovo 15 dana da odustanu od blokada.

Foto: AP Photo/Thibault Camus/Tanjug

Ministar privrede Bruno Le Mer obećao je da će se Francuska angažovati da, tokom pregovora u Briselu, sporazum Evropske unije sa zemljama Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj) ne bude potpisan sve dok ne budu unete izmene.

Francuski poljoprivrednici posebno protestuju zbog tog sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućava uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Južne Amerike, koju smatraju nelojalnom konkurencijom.

Foto: AP Photo/Thibault Camus/Tanjug

Belgija

Belgijski poljoprivrednici, koji traže ustupke vlade kako bi obezbedili bolje cene za svoje proizvode i smanjenje birokratije potrebne za obavljanje posla, blokirali su danas glavne puteve širom zemlje u pokušaju da poremete trgovinu u glavnim lukama.

Nekoliko stotina traktora je tokom skupova, koji se održavaju četvrti dan i deo su poljoprivrednih protesta širom Evropske unije, zakrčilo saobraćaj širom Belgije, zemlje od 11,5 miliona stanovnika.  

Zbog protesta poljoprivrednika više stotina hiljada Belgijanaca suočava se sa problemima u transportu, koji su uticali na njihov dolazak na posao, a nekima su otkazani pregledi kod lekara.

Foto: AP Photo/Sylvain Plazy/Tanjug

Poljoprivrednici planiraju da u četvrtak protestuju ispred sedišta EU tokom samita lidera vlada. 

Vlada belgijanskog premijera Aleksandera de Kroa oprezno se odnosi prema protestima, koji su uglavnom bili mirni, uprkos neprijatnostima koje izazivaju, prenosi AP. 

"Važno je da ih slušamo", rekao je De Kro. 

Foto: AP Photo/Sylvain Plazy/Tanjug

On je istakao da se poljoprivrednici suočavaju sa ogromnim izazovima, među kojima su prilagođavanje klimatskim promenama i borba protiv zagađenja životne sredine.

De Kro, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU, naveo je da će se baviti pitanjem poljoprivrednika tokom samita lidera u četrvtak, tokom kojeg će glavno pitanje biti obezbeđivanje finansijske pomoći Ukrajini.           

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()