FBI pretresao kuće dvojice Amerikanaca povezanih sa ruskim državnim medijima

Ovi potezi su usledili nakon nedavnih upozorenja SAD da ruska vlada pokušava da utiče na novembarske predsedničke izbore u SAD, piše Rojters

22.08.2024. 23:00
  • Podeli:
FBI foto profimedia-64385464b3b01.webp Foto: Profimedia

FBI je tokom avgusta pretresao kuće dvojice Amerikanaca povezanih sa ruskim državnim medijima, uključujući bivšeg inspektora za oružje Ujedinjenih nacija i savetnika kampanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampova 2016. godine.

Ovi potezi su usledili nakon nedavnih upozorenja SAD da ruska vlada pokušava da utiče na novembarske predsedničke izbore u SAD, piše Rojters.

Jedna kuća u Delmaru u Njujorku bila je povezana sa Skotom Riterom, bivšim inspektorom Ujedinjenih nacija za oružje i kritičarem američke spoljne politike, dok je druga u Virdžiniji bila povezana sa Dimitrijem K. Sajmsom, savetnikom Trampove prve predsedničke kampanje, 2016.

Američki obaveštajci tvrde da Rusija ostaje "dominantna pretnja" američkim izborima i da Moskva koristi složen arsenal oruđa da podrži jednog od kandidata i poseje podele. Rusija je odbacila optužbe. 

Tužioci nisu objavili optužbe protiv Sajmesa i Ritera.

Sajms, koji vodi nedeljni tok-šou na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal, rekao je Sputnjiku da smatra da je akcija FBI-ja "pokušaj agencije da ga uplaši, diskredituje i da nanese štetu njegovoj mogućnost da živi u SAD-u ili da čak poseti Ameriku".

Riter, koga je porota osudila 2011. godine za seksualno uznemiravanje maloletnika na mreži, rekao je da je FBI pretres povezan sa zabrinutošću vlade SAD zbog navodnog kršenja Zakona o registraciji stranih agenata. Zakon zahteva od Amerikanaca da otkriju političke aktivnosti u ime stranih zemalja.

On negira optužbe i smatra da je pretres odmazda za njegovu kritiku spoljne politike SAD, uključujući i Ukrajinu. 

Riter je ove nedelje napisao u državnom mediju Raša tudej da je bio "spoljni saradnik RT od aprila 2020".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()