Francuska: Makron odbacio opciju da Novi narodni front formira vladu

Na izborima održanim 7. jula nijedna stranka nije osvojila većinu potrebnu za formiranje vlade

27.08.2024. 08:52
  • Podeli:
makron-6652d2436c2f1.webp Foto: Ludovic Marin, Pool via AP

Posle prvog kruga konsultacija u Jelisejskoj palati, kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona  saopštio je da je Makron odlučio da odbaci opciju da u ime "institucionalne stabilnosti" vladu formira Novi narodni front (NNF), četvorostranačka zeleno-leva koalicija koja je napravila veliko iznenađenje osvojivši najviše poslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u julu.

Makron je od 23. avgusta razgovarao sa predstavnicima partija zastupljenih u Parlamentu, kao i predsedavajućim dva doma francuskog parlamenta s ciljem da se postigne saglasnost o imenovanju novog premijera, prenosi portal BFM TV.

"Na kraju konsultacija, predsednik Republike je utvrdio da bi vlada bazirana isključivo na programu i partijama koje predlaže savez sa najvećim brojem poslanika, Novi Narodni Front, odmah bila cenzurisana od strane svih drugih grupa zastupljenih u Nacionalnoj skupštini. Takva vlada bi odmah imala protiv sebe većinu od više od 350 poslanika, što bi je faktički sprečilo da deluje", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Dodaje se da "Socijalistička partija, Zeleni i Komunistička partija još uvek nisu ponudili načine za saradnju sa drugim političkim snagama".

Na izborima održanim 7. jula nijedna stranka nije osvojila većinu potrebnu za formiranje vlade. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()