Francuska protiv penzione reforme: Škole zatvorene, vozovi stoje, sindikati i radnici na ulicama

Prema novom predlogu zakona, zaposleni bi trebalo da u penziju idu sa 64 godine, umesto 62, koliko je sadašnja granica

19.01.2023. 12:21
  • Podeli:
Francuska_protesti zbog penzione reforme_Foto AP Photo Daniel Cole Tanjug-63c92c0b71fec.webp Foto: AP Photo / Daniel Cole / Tanjug

Francuski sindikati su danas krenuli u veliki štrajk protiv planova predsednika Emanuela Makrona oko pomeranja starosne granice za odlazak u penziju.

U novom predlogu zakona koji će proći kroz parlament pisaće da zaposleni idu u penziju sa 64 godine, umesto 62, koliko je sada granica, preneo je BBC.

Gradska i međugradska železnička služba je skoro u totalnom zastoju, a mnoge škole i ostale javne službe su zatvorene.

Na aerodromu "Orli" u Parizu, prosečno je otkazan jedan od pet letova. U pariskom metrou samo jedna od dve linije sa automatizovanim lokomotivama, bez vozača, rade normalno.

Na ulicama Pariza, ali i ostalih gradova širom Francuske, očekuje više desetina hiljada ljudi. Policija je najavila pojačano prisustvo u slučaju da se pojave ultralevičarski saboteri.

Prema predlogu koji je predstavila ranije ovog meseca premijerka Elizabet Born, od 2027. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()