Francuska: U protestima protiv brutalnosti policije uhapšeno 150 osoba

Stotine Francuza su izašle na ulice nakon što je jedan policajac ubio 17-godišnjaka tokom provere vozila u predgrađu Pariza.

29.06.2023. 10:08
  • Podeli:
Tan2023-06-2908211547_3 francuska protesti AP PhotoChristophe Ena-649d3b688445d.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

U nekoliko francuskih gradova sinoć su ponovo izbili protesti zbog brutalnosti policije, i tom prilikom uhapšeno je 150 osoba, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je dodao da su demonstranti napali gradske skupštine, škole i policijske stanice. 

Stotine Francuza su izašle na ulice nakon što je jedan policajac ubio 17-godišnjaka tokom provere vozila u predgrađu Pariza.

Protesti su postali nasilni, a policijske stanice i druge zgrade gađane su vatrometima i eksplozivima, prenosi BBC.

Iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopšteno da su tokom nereda lakše povređena 24 policajca, kao i da su demonstranti zapalili oko 40 automobila.

U utorak ujutru, policajac je ubio 17-godišnjaka tokom provere u Nanteru, predgrađu u zapadnom delu Pariza, zbog toga što je mladić odbio da zaustavi svoj automobil.

Francusko tužilaštvo je saopštilo da vodi istragu protiv policajca.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da je ubistvo 17-godišnjaka od strane policije u Parizu "neoprostivo".

"Imamo jednog adolescenta koji je ubijen. To je neobjašnjivo i neoprostivo", rekao je Makron novinarima u Marseju, preneo je Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()