Francuska: Zbranjena putovanja avionom, tamo gde se može stići vozom

Zabrana se jedino ne odnosi na avio-saobraćaj između Pariza i pojedinih gradova, uključujući Nant, Lion i Bordo, kao ni na tranzitne letove

24.05.2023. 09:03
  • Podeli:
Voz_brzi voz_TGC_Foto Pixabay-646db75f19d11.webp Foto: Pixabay

Francuska je zabranila domaće avionske letove na kratkim razdaljinama tamo gde postoje alternative u vidu železničkog saobraćaja, u pokušaju da smanji emisije ugljen-dioksida.

Zakon je stupio na snagu dve godine nakon što je u parlamentu izglasano ukidanje ruta na kojima se isto putovanje vozom može obaviti za manje od dva i po sata, prenosi Bi-Bi-Si.

Zabrana se jedino ne odnosi na avio-saobraćaj između Pariza i pojedinih gradova, uključujući Nant, Lion i Bordo, kao ni na tranzitne letove.

Privremeni šef industrijske grupe A4E, Loran Donsil ocenio je da će "zabrana ovih putovanja imati samo minimalne efekte" na proizvodnju ugljen-dioksida. On je dodao da bi vlade umesto toga trebalo da podrže "stvarna i značajna rešenja".

Francuska potrošačka grupa UFC-Q Šoasi ranije je pozvala poslanike da zadrže ograničenje od četiri sata, umesto da ga smanjuju na dva i po sata.

"Avion u proseku emituje 77 puta više CO2 po putniku nego voz na ovim rutama, iako je voz jeftiniji i izgubljeno vreme je ograničeno na 40 minuta", navodi se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()