FT: Ruska mornarica obučena za napade na mete u Evropi

Kako se navodi, Rusija je takođe u mogućnosti da rasporedi nuklearno oružje na površinskim brodovima

13.08.2024. 15:41
  • Podeli:
raketna krstarica varjag, ruska mornarica rusije, ruska vojska, ruski ratni brod - 27 jun 2024 - foto Reuters-669613fe19c5f.webp Foto: Reuters

Rusija je obučila mornaricu da u slučaju sukoba sa NATO-om gađa ciljeve duboko u Evropi koristeći nuklearne rakete, pokazali su tajni dosijei u koje je Fajnenšel tajms imao uvid.

Mape koje prikazuju mete udaljene poput zapadne obale Francuske i Barou-in-Fernesa u Velikoj Britaniji bile su deo detaljne prezentacije za oficire pre invazije na Ukrajinu, dodaje se u izveštaju.

Pozivajući se na 29 tajnih ruskih vojnih dosijea, FT je ranije objavio da je Moskva vežbala korišćenje taktičkog nuklearnog oružja u ranim fazama sukoba sa velikom svetskom silom.

Ovi dokumenti, koje su FT pokazali zapadni izvori, otkrivaju planove Rusije za opsežne udare širom Zapadne Evrope, predviđajući da će se sukob sa Zapadom proširiti izvan granica NATO-a.

Pripremljeni između 2008. i 2014. godine, dokumenti uključuju mete za rakete sa konvencionalnim ili taktičkim nuklearnim bojevim glavama, naglašavajući ranu upotrebu nuklearnih udara, izvestio je FT.

Kako se navodi, Rusija je takođe u mogućnosti da rasporedi nuklearno oružje na površinskim brodovima, povećavajući rizik od eskalacije ili nesreća.

U dokumentu se navodi da "visoka manevarska sposobnost" mornarici omogućava da izvodi "iznenadne i preventivne udare" i "masovne raketne udare iz raznih pravaca". 

Nuklearno oružje je "po pravilu" namenjeno za upotrebu "u kombinaciji sa drugim sredstvima za uništavanje" za postizanje ciljeva Rusije, dodaje se u izveštaju.

Prema pisanju FT, analitičari koji su pregledali dokumente utvrdili su da su ti fajlovi u skladu sa NATO-ovom procenom raketne pretnje ruske mornarice dugog dometa i mogućom brzom ruskom upotrebom nuklearki.

Mape, kreirane za prezentaciju, a ne za operativnu upotrebu, ističu 32 NATO mete širom Evrope za ruske pomorske flote.

Vilijam Alberki, bivši zvaničnik NATO-a koji sada radi u Stimson centru, rekao je za FT da je uzorak mali deo "stotina, ako ne i hiljada ciljeva mapiranih širom Evrope uključujući vojne i kritične infrastrukturne ciljeve".

Kapacitet Rusije da nanese udare širom Evrope znači da bi ciljevi širom kontinenta bili u opasnosti čim se njena vojska angažuje sa snagama NATO-a u zemljama na frontu kao što su baltičke države i Poljska, navode analitičari i bivši zvaničnici u izveštaju.

Pored Francuske i Engleske, ruski plan obuhvata moguće ciljanje Norveške, Nemačke, lokacija u Crnom moru i Kaspijskom jezeru, ali i Pacifiku, gde bi se u konflikte potencijalno uključili saveznici Kina, Iran i Severna Koreja, piše FT.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()